Elina Lepomäki Mahdollisuuksien maa

Vakuudet piilottavat olennaisen

Vakuuksista sopimista pidetään Suomen voittona, vaikka kyseessä on lähinnä keppihevonen, jolla siirretään keskustelu pois olennaisesta. Asian voi nähdä näin: sen sijaan että Suomi takaa Espanjan lainoja ERVV:n kautta 100 yksikköä, Suomi takaa Espanjan lainaa 60 ja muita maita 40 yksikköä. Talletussuojarahastolta saatavat vakuusrahat “sijoitetaan viiden parhaimman luottoluokituksen euromaan velkakirjoihin”.

Vakuuksilla on Suomelle rahoitusriskiä muuntava, muttei oleellisesti pienentävä vaikutus. Tarkkaa lopputulosta on vaikea tietää ilman että näkee koko sopimuksen. Joka tapauksessa Suomen on kannettava takauksesta syntyvä likviditeetti- ja jälleenrahoitusriski itse. Ainoastaan vastapuoliriskiä on kavennettu vastapuolia hajauttamalla. Vakuuden puitteissa tehtävien sijoitusten vastapuolet voivat olla luottoluokitukseltaan kehnompia kuin Suomen alkuperäinen takausvastapuoli, myös silloin kun Suomen ERVV:lle (AAA) myöntämät takaukset korvamerkitään Espanjalle. Myös Espanja oli vielä kaksi vuotta sitten AAA-maa. 

Paholainen piilee yksityiskohdissa, eivätkä ne kansalle helposti avaudu ilman rahoitusalan tuntemusta. Etenkään jos sopimusdokumentaatio pidetään salassa. Kreikalle Suomi sitoutui maksamaan lainasumman saman tien, eikä sen maksuaikataulun puitteissa kuin muut lainaajamaat. Tällä “duraatiomuunnoksella” saatiin vakuuksista maksettava kustannus näyttämään paperilla pienemmältä kuin se tosiallisesti on. 


Vakuudet eivät pienennä Suomen vastuita

On selvää, että mikäli vakuudet vastaisivat täyttä rahoitusriskiä, niin vastapuoli saisi lainaa markkinoilta muutenkin. Jos Espanja panttaisi esimerkiksi kultaa tai muuta likvidiä (reaali-) omaisuutta lainan kassavirtaa vastaavasti, niin mikä tahansa markkinaosapuoli olisi valmis myöntämään lainan. Kreikan ja Espanjan nykyiset lainadokumentaatiot toki kieltävät tällaiset panttaukset, ja siksi vakuuksia väännetään muuta kautta. Tässä tapauksessa vastapuoli on Espanjan pankkien omistama talletussuojarahasto.

Vakuuskeskustelu jättää alleen sen tosiasian, että Suomen vastuut (takaukset ja lainat) eivät euromääräisesti suppene vakuuksien myötä yhtään. Jokainen ERVV:n myöntämä sadan miljardin euron laina edellyttää 165 miljardin euron pääoman takauksia ja jopa saman verran korkojen takauksia päälle. Ainoastaan Suomen kantama rahoitusriski hieman pienenee, muttei sekään mainostetun 40 prosentin edestä.

Olennaisempi kysymys kansalaisen kannalta olisikin miksi Suomi ylipäänsä on rahoittamassa espanjalaisia pankkeja sen sijaan että Suomi kantaa niistä nyt aavistuksen pienemmän vastuun. Ei ole myöskään sanottu etteivätkö muut maat hakisi samankaltaisia ehtoja tulevaisuudessa, kun Espanjan lainakorot yhä jatkavat kipuamistaan.

Jatkossa vakuudet voidaan ottaa huomioon ennakoivasti siten, että Suomen osuutta alkuperäisestä pelastuspaketista kasvatetaan. Sitä voidaan sitten kansan hurratessa supistaa näennäisesti muutamalla prosenttiyksiköllä ja minkälaisella puliveivauksella tahansa, ilman että muiden maiden tarvitsee lotkauttaa korvaansa.

EVM luo pysyvän markkinahäiriön

Suomi ei vaadi vakuuksia jos lainoitus tapahtuu pysyvän mekanismin EVM:n kautta. EVM:llä on ensisijaisen velkojan asema, jolloin sen kautta kanavoidut roposet saadaan ennemmin takaisin kuin alkuperäisistä valtionlainoista. Senioriteettijärjestys tekee sen, että EVM:n kautta pelastetut maat ovat entistä pidempään poissa rahoitusmarkkinoilta ja ainoastaan “pelastajien” rahoitettavina. Nettomääräisesti tämä lisää pelastajamaiden taakkaa.

Sama senioriteettijärjestys saavutettiin tosin talvella Kreikan velkasaneerauksen yhteydessä myös ERVV:n johdolla: ainoastaan yksityisten rahoittajien veloista leikattiin muuttamalla sopimuksia jälkikäteen. Tämä toimenpide ei ole varsinaisesti lisännyt sijoittajien kiinnostusta Kreikkaa tai muita kriisimaita kohtaan.

EVM:stä voi pahimmassa tapauksessa tulla yhteiseurooppalainen hedge fund joka rahoittaa kriisimaita ja eritoten pankkeja esim. osakkeita vastaan sekä primääri- että jälkimarkkinoilla. Osakeomistuksella rahasto saa määräysvaltaa pelastettavissa pankeissa ja pääsee hyötymään myös mahdollisesti suotuisasta kurssikehityksestä.

Vauhtisokeudessa unohtuu yksi kysymys: miksi suomalaisen veronmaksajan pitäisi ottaa oman pääoman ehtoista riskiä espanjalaiseen pankkisektoriin? Kyseessä olisi väkisinkin usean vuoden sitoumus. Entä miten poliitikkojen johdolla kyhätty paneurooppalainen rahasto olisi yhtään pätevämpi johtamaan kriisipankkeja kuin niiden omistajien asettamat johtajat tähän asti?

Toivottavasti eduskunnassa keskitytään torstain ja perjantain keskusteluissa näihin perustavanlaatuisiin kysymyksiin eikä halkomaan hiusta vakuuksista. Ne ovat todellisten ongelmien mittakaavassa epäoleellisia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

39Suosittele

39 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Sirpa Abdallah

Onko missään vaiheessa tullut mieleesi miksi profiilissasi lukee vielä Kokoomus? Tällä tarkoitan sitä kun Katainen ajaa näillä suurilla vastuilla aivan toisenlaista talouspolitiikka kuin mitä sinä näyttäisit edustavan.

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Kuten Soini sanoi niin vakuudet ovat vaan savuverho. Nyt ollaan joka tapauksessa mnenossa kaaokseen ja siinä tilanteessa Suomen sitominen uusiin, järjettömiin lisävastuisiin on anteeksiantamatonta ja osoittaa maanpetturuuteen viittaavia piirteitä.

http://www.talouselama.fi/uutiset/tohtori+tuho+pys...

Herrat, noutaja tulee!

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Voiko sen enää lyhyemmin ja ytimekkäämmin sanoa kuin Vesa Suonmaa sen sanoo. Minä kopioin tekstin, enkä enää kommentoi täällä koko asiaa. Kiitos.

Matti Jalagin

Elinalle kiitos tekstistä.

Vakuushöpötyksellä itseään ja muita pettävien kannattaisi selvittää itselleen ja ehkä siinä sivussa muillekin, mitä tarkoittaa "oman pääoman ehtoinen sijoitus tai riski".

Tuossa termissä on kaikki tarvittava tieto "käteisvakuuksiin" liittyen.

Olli Pusa

Vakuuksilla voidaan siirtää kätevästi huomio pois muista asioista. Suomen sitoumukset ovat kymmeniä miljardeja, mutta kohkataan muutaman sadan miljoonan "takuuksista".

Suomi imeytyy yhä syvemmälle euron konkurssipesään ja aletaan keskustella liittovaltiosta tulonsiirtoineen tai EKP:n setelirahoituksesta kriisimaiden rahoituksen turvaamiseksi ja Suomessa kohkataan muutamans sadan miljoonan takuuksista.

Suomen Pankin riskit Target-järjestelmän kautta kasvavat rajusti ja lienevät jo suuruusluokaltaan lähellä 100 miljardia ja samalla Suomessa kohkataan muutaman sadan miljoonan takuuksista.

Kysyin Ville Kopralta, eikö tällaiset "takuudet" ole pelkkä savuverho, jolla peitetään sitä mihin Suomea todellisuudessa olláan viemässä. Ei ole toistaiseksi kuulunut vastausta.

Matti Jalagin

Aika kuvaavaa tilanteelle, että Urpilaisen avustajan teksti pojottaa toista päivää näkösällä satoine kommentteineen ja tämä Elinan tyhjentävä kirjoitus vaietaan näkymättömiin.

Ilmeisesti ihmiset eivät uskalla ajatella koko kauheutta, ettei illuusio rikkoudu ja totuus murenna huomisen kauneutta?

Olen nähnyt citykanien työntävän päänsä pensaaseen ja se on niille ominainen tapa, mutta en tiennyt niitä olevan niin paljon.

Olli Pusa

Se on median valinta, siihen pitää tyytyä. Odota vain, kun euro lopulta romahtaa ja lasku on näkyvillä. Silloin näemme mediassakin mielenkiitosia ilmiöitä. Kukaan ei muista mitään, kukaan ei voinut aavistaa mitään, se tuli pyytämättä ja yllättäen.

Silloin vasta Suomessa nähdään takinkäännön ja käsienpesun oikeat mestaruuskilpailut.

Matti Jalagin

Yhden kulloisenkin totuuden maa ei kaipaa kyseenalaistajia ja kaikkein vähiten niitä kaipaa media itse; mutta missä (kunnian)himo totuuteen?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Suomen Pankin riskit Target-järjestelmän kautta kasvavat rajusti ja lienevät jo suuruusluokaltaan lähellä 100 miljardia ja samalla Suomessa kohkataan muutaman sadan miljoonan takuuksista." (Pusa)
Ehkä Siperia ei vielä ole opettanut tarpeeksi.
Tarvittaessa Suomessa piilotetaan olennaisuudet ja kohkataan vaikka kansanedustajan sakkotuomioista:)

Erittäin kiintoisa ja hyvin argumentoitu tämä Elina Lepomäen blogi. Antaa toivoa. Kiitos!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Elina. Minä tässä jo Ville Kopran blogissa kommentoinkin:

http://www.european-council.europa.eu/home-page/hi...

"Espanjan pankkien pääomittaminen alkaa nykyisten sääntöjen mukaisesti, eli tuki tulee Euroopan rahoitusvakausvälineestä (ERVV) kunnes EVM tulee voimaan. Varat siirretään sitten EVM:lle ilman etuoikeusasemaa."

Urpilainen oli kuitenkin A-Studiossa väittänyt EVM:llä yhä olevan etuoikeusasema.

Kyllä menee usko kun nettilehdet ja kaikenlaiset blogistit eivät kiinnitä siihen pieneen asiaan.

Matti Jalagin

Herra Huusko herätys.

Täällä kirjoittaa tuleva valtiovarainministeri kansantajuisesti samasta aiheesta kuin kohta entisen valtiovarainministerin avustaja, joten tasapuolisuutta peliin totuuden nimissä ja Elinan teksti näkyviin. Kiitos.

Olli Pusa

Et voi komennella Huuskoa. Hän päättää tuosta. Ja toistaiseksi Huusko ilmeisesti uskoo euroon ja julkaisee sitä tukevia juttuja.

Kun Elina joskus päätyy valtiuovarainministeriksi, kyllä Huusko silloin nostaa Elinan jutut. Ne ovat silloin vallalla oleva totuus. Oli ne silloin totta tai ei.

Matti Jalagin

En minä Herra Huuskoa yrittänyt komennella, pois minusta sellainen kokonaan.

Valistuneena päätoimittajana Huusko kyllä tietää tasapuolisen tiedonjaon merkityksen lukijoille, mutta taitaa olla päiväunilla; siksi "herätys".

Taidan mennä itsekin polttamaan kopallisen piippua ja ottaa kauneusunet.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos vaan herroittelusta. Tämä Elinan teksti on ilman muuta noston arvoinen.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Taivas varjele mitä sieltä tulee!!!!, JÄRKInainen Kokoomuksesta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ja hän noussee kohta varamiehenpaikalta eduskuntaan, jolloin näemme kuinka hän seuraavissa paketeissa äänestää. ;=/

Ei nuo hänen kirjoitukset ennen vaaleja kovin vakuuttavia olleet. Tekee niinkuin politikot tekee: Seuraa kansan tietoisuuden tasoa ja on aina valmis myötäilemään samalla tasolla.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Nyt täytyy kyllä myöntää sivistymättömyyteni. En ole juurikaan lukenut Elinan kirjoituksia ennen vaaleja. Ikävää jos noin on, sillä kyllä Kokoomukseen soisi järjen valoa mistä tahansa "tuikusta". Toivotaan toivotaan ja katsotaan. Teot ratkaisevat ja annetaan mahdollisuus.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Hyvä teksti! Toivottavasti tällaisia ääniä kuullaan jatkossa enemmänkin Kokoomuksen suunnalta!

Olli Pusa

Kyllä tuollaisia ihmisiä kokoomuksessa ja varsinkin sen entisissä kannattajissa on ollut enemmänkin. Ei ole kuitenkaan estänyt Kataista ja kumppaneita ajamasta tuhoisaa politiikkaa. Miksi?

Kokoomuksella on melkoinen ongelma palauttaa uskottavuutensa. Osa nyt euron kriitikoiksi heittäytyneistä kokoomuspolitiikoista on puhtaasti opportunisteja, jotka ovat tajunneet euron tuhon olevan lähellä ja ovat kääntäneet takkinsa. Elinaa tuskin voi laskea tuohon joukkoon.

Olennaista on, kuten blogissakin vaaditaan, kiinnittää huomiota olennaisiin kysymyksiin eikä kohkata joidenkin vakuuspelleilyjen perässä. Mitä järkeä Suomella on juosta tässä touhussa mukana ja millaisia tuhoja tästä aiheutuu Suomelle? Miten Suomi pystyy irtoamaan tuhoon tuomistusta eurosta mahdollisimman pienillä tappioilla?

Ja miksi Katainen ja kumppanit ovat ajaneet tätä tuhon politiikkaa? Sekin kaipaa vastauksen.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Kataisen talousmatematiikan mukaan me tienataan näillä järjestelyillä: http://www.youtube.com/watch?v=MPGJWSjDi2c

Matti Jalagin

Siilinjärven talous- ja kaikkien alojen neron mukaan "kun rosentilla motamma lainaa ja kahella mannamma, niin tulee rosentin voitto".

Alkaa laitattaa sanattomaksi tämän Hamelnin pillipiiparin perässä hiipivien ylen sankia joukko.

Tyhmyys taitaa sittenkin tiivistyä kerrotuin tavoin?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

"Vauhtisokeudessa unohtuu yksi kysymys: miksi suomalaisen veronmaksajan pitäisi ottaa oman pääoman ehtoista riskiä espanjalaiseen pankkisektoriin?"

Samalla herää myös kysymys: miksi suomalaisen veronmaksajan ottaman riskin pitää olla yhtäsuuri espanjalaisen veronmaksajan riskin kanssa?
Kyseessä on kuitenkin Espanjalaiset pankit. Nythän Espanja, kuten Suomikin, on mukana vain EKP:n pääoma-avaimen mukaisella osuudella.

Espanjan pankkien tukipaketti olisi jotenkin ollut hyväksyttävissä, jos Espanjan valtio (espanjalaiset veronmaksajat) olisi rahoittanut tukipaketista vaikka 50-60% ja euromailta sitten loput. Tällöin olisi edes jotenkin pidetty kiinni siitä, että kukin maa vastaa omista pankeistaan.

Olli Pusa

Olisiko sittenkään ollut hyväksyttävää? Monissa kriisimaissa kotitaloudet ovat vauraampia kuin Suomessa. Ne ovat maksaneet vähän veroja ja pitäneet rahat itse. Suomessa kotitaloudet ovat keskimäärin köyhempiä, koska ovat maksaneet suuren osan tuloistaan veroina.

Ja nyt suomalaisten pitää korkeammalla veroasteellaan vielä maksaa kriisimaiden julkisen sektorin kuluja, kun niiden vauraammat asukkaat eivät halua maksaa veroja? EIkö tuo ole kutakuinkin järjetön ajatus?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Kyllä, Espanjalaisten pankkien tukeminen suomalaisten rahoilla on järjetöntä.
Yritin postauksellani vain korostaa sitä seikkaa, että tässä järjestelyssä suomalaisille lankeaa espanjalaisten pankkien tukemisesta yhtä suuri vastuu kuin espanjalaisillekin.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Hyvä kirjoitus Kokoomuslaiselta.
Kokoomuksessa on selkeästi tapahtumassa raikasta kahtiajakoa. On nämä "vanhat jyyrät", Esim. Sarvamaa, Vapaavuori, Toivakka, Sasi jne. joiden kommentointia ja ulostuloja ohjaa halu miellyttää puoluejohtoa ja varmistaa oma paikkansa herrahissin seuraavaan kerrokseen.
Sitten on näitä nuoremman polven omilla aivoillaan ajattelevia kuten Lepomäki, Rydman ja... -no, muita ei tule mieleen, mutta jotka kuitenkin rohkeasti kyseenalaistavat vallalla olevan kokoomusideologian ja yhden totuuden politiikan. Pinnat tästä. Toivottavasti nämä poikkeukset eivät ole pelkkää teatteria.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Kuule kokoomuslainen ... jatka sinä vain Kataisen nuolemista.

Ei pientäkään vastalausetta hurmoshenkisessä puoluekokouksessa?

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hei,

Hyvä kirjoitus taas kerran. Ilahduttavaa kun talousasioista on tullut kunnon asiantuntevaa pöhinää tänne Uuteen Suomeen!

Pari hajakommenttia.

Itse olen melko tyytyväinen Espanjan vakuuteen, koska tämä on neuvottelusuositukseni mukainen:
http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1114...

1. Mielestäni 40% sulkutilillä, joka sijoitetaan 5 parhaan luottoluokituksen Euromaan paperihin on melko riskitön. Mikäli euro hajoaisikin, näiden viiden parhaan maan, johon kuuluu Suomikin, valuutat revalvoituvat keskimääräiseen euromaahan verrattuna. Näin pienehkö korko ei häiritse minua. Toivottavasti Suomen obligaatioihin sijoitetaan suurin osa sulkutilirahoista sekä Kreikan että Espanjan kohdalla! Tämä pienentää valtionlainamme korkoja eli saadaan heikohko kierrehyötyvaikutus.

2. Minä tulkitsen tämän mieluummin niin että Suomi takaakin vain 60% kun muut 16 Euromaata (myös Espanja!) takaavat 100% Espanjan ERVV-vastuista. Suomi menettää korkotuotot, mutta ne ovat todennäköisesti häviävän pieniä ja epävarmoja. Mielestäni siis järjestely on Suomelle järkevä. Olin viime syksynä suositellut että ERVV:n laajennus 120% ristitakauksesta 165% ristitakaukseen hylätään Suomen osalta ja sen sijasta olisimme sijoittaneet tukisummamme ERVV:n jvk:ihin (hyvin pieniriskinen ja mahdollisesti tuottava korkoarbitraasi). Koska näin ei toimittu, olen tähän neuvottelutulokseen tyytyväinen. Vaihtoehto olisi kai ollut pyllistää ja hyväksyä kuten muut täyden 100% takaukset ilman vakuuksia.

3. Vain EVM:n €1,44 miljardin oma pääoma maksetaan etukäteen, kuten postauksessani selitin. Itse vakuudet sekä Kreikan että Espanjan osalla tilitetään samaan aikaan kuin ERVV maksaa Kreikalle ja Espanjalle, eli vähän kerrallaan. Mielestäni pointtisi duraatiomuunnoksesta ei siis ole kovin kallis eli EVM:n €1,44 miljardia ehkä noin kahden vuoden aikana osamaksuna vs. nyt yhdessä erässä 2012. Nyt Suomi saa myös tosi halpaa, jopa negatiivista lainaa, joten miksei siis nostaisi tuon jo nyt:
http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1104...

Mistä en pidä:
4. Pankkituesta. Espanjan pankkien tukeminen ei ole Suomen asia. Tämä myöskin avaa todella ison yhteisvelkariskitien Suomellekin, koska Euroalueen pankkisektori on yli 3x bruttokansantuote. Tätä kehitystä pitää ilman muuta vastustaa. Varsinkin ERVV:n kautta pankkeja ei saisi tukea suoraan.

5. EVM:n suhteen olen lämmennyt. Ensin vihasin sitä ERVV:n kaltaisena toimimattomana rakenteena, mutta mielestäni se on itseasiassa ihan ok. Koska siinä pitää olla omaa pääomaa 15% kokonaislainauksesta, sen tase on itseasiassa terveempi kuin keskimääräisen Europankin, jossa omaa pääomaa on noin 3-5% taseesta tai kokonaislainauksista/sijoituksista (ja alle 10% riskipainotetuista saatavista). Ainakin jos vastustaa EVM:n pääomarakennetta, pitäisi sitten vastustaa myös EIB:n pääomarakenneta, joka ei ole ainakaan vielä aihettuanut ongelmia EU-27:ssa. Ainakin se on paljon parempi kuin ERVV joka pilattiin viime syksyn muutoksilla.

Tässä tietoa pankkien taseista:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1111...

6. En minäkään pidä EVM:n hedge fund-tyyppisestä rakenteesta. Kuitenkin sitä seurataan huomattavasti tarkemmalla silmällä vaikkapa tämän Uuden Suomen porukan silmin kuin rahastoja ja pankkeja. Jos Euroalueelle pitää antaa yksi villihkö toimija, niin olkoon se sitten tämä.

Sirpa Abdallah

Espanjan pankkien velka lienee yhteensä yli 3000 mrd euroa. Ei siinä paljon auta nyt myönnettu 100 mrd euoron laina entisten lisäksi. Sanoisin tätä jopa hölmöläisten touhuksi, kun lähdetään tukemaan pankkimaailmaa veronmaksajien "piikkiin".

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

En ole eri mieltä, Suomen ei pitäisi sotkeutua muutenkaan yleiseuroopalaiseen pankkitukeen. Omaa pankkisektoriamme tuskin joudutaan itse tai varsinkaan muiden voimin tilkitsemään.

Mainitsemasi pankkien taseen kokonaissuma on toki ison vivun takana, joten jos oma pääoma on 4% kokonaistaseesta, niin €100 miljardia tukea omana pääomana pitäisi €100 mrd/4%= €2500 miljardin taseen pystyssä. Tällainen laskukaava lienee virallisen optimismin takana.

Toki kannettu vesi ei pysy kaivossa ja hyvän rahan perään joutuu helposti laittamaan lisää hyvää rahaa.

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1111...

Sirpa Abdallah

Sami Miettinen. No mitäpä mieltä olet Kreikan salatun vakuuden sopimukseen johtuneista kustannuksista, jotka yli 630000 euroa? Tuntuu kohtuuttomalta yhden sopimuksen laatimisesta ja neuvvonnasta. Voisiko tuohon kytkeytyä jotain itse vakuuteen liittyen? Ei ole vielä tullut esille liittyykö uuteen vakuussopimukseen edellisen sopimuksen lisäksi maksettuja palkkioita.

HS:t on kirjoituksessaan käsitellyt maksettujen palkkioiden määrää.

http://www.hs.fi/talous/Kreikka-vakuuksien+asianaj...

Aikamoisen hurjaa touhua veronmaksajien rahoilla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mervi Luhtanen.
Jos Suomi sinne syrjäkolkkaan unionissa joutuisi, ei Espanjan tukeminen ainakaan näin "taistelun tuoksinnassa" näytä tuoneen maalle good-will'iä ajatellen tulonsiirtounionia:
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/espanja+hermostu...

"Espanja tuki Kreikkaa paljon suuremmalla summalla kuin Suomi eikä kysellyt vakuuksia. EU:hun tulleiden maiden tulisi olla lojaaleja toisilleen. Suomi saavutti sivistyksen 200 vuotta sitten. Uusrikkaina heillä on ahneuden aura”, tuumi ’maurelio’ El Paísissa.

Niin, että uusrikkaita ja ahneita oomme kaikki! Espanjan kansa - conquistadorien perillinen - siis napisee paitsi omalle hallitukselleen, myös pelastusrenkaan heittäjällekin:)

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Sirpa Abdallah, onhan tuo tietysti paljon rahaa. Täytyy myöntää että neuvotteluasiantuntijana lähinnä kiinnitti huomiota taas kerran että Hannes Snellman "parka" sai 39 000 € kun Linklaters sai 596 000 €.

Tietysti sitäkin voi kysyä että tekikö ainakin Hannes Snellmann enemmän töitä kuin yksi valtion palkkalistoilla oleva virkamies? Hyvin todennäköisesti teki. Tämä virkamies myös maksaa tästä eläkkeelle saakka, toisin kuin Hannes. Joskus kannattaa käyttää asiantuntijoita eikä palkata verorahoilla pysyviä työntekijöitä. Tietty jos tätä euroneuvottelurumbaa on edessä vuosikymmeniä, niin pysyvä hyvä tyyppi tuo silkaa säästöä.

Palatakseni neuvottelupointtiini, taas kerran kansainvälinen toimija laskutti 15x enemmän kuin suomalainen. Suomalaiset eivät yksinkertaisesti osaa neuvotella yhtä hyvin kuin ulkomaalaiset, ikävä kyllä.

Kari Ahlava

Sami Miettinen:"Palatakseni neuvottelupointtiini, taas kerran kansainvälinen toimija laskutti 15x enemmän kuin suomalainen. Suomalaiset eivät yksinkertaisesti osaa neuvotella yhtä hyvin kuin ulkomaalaiset, ikävä kyllä."

Puuttuu ilman muuta tietoa. Ei näiden poliitikkojen ja virkamiesten pitäisi edes yrittää osaajaa, kun onhan se kaikille selvää, että siellä on kokouksissa nyökätty hyväksyvästi, vaikkei ole ollut hajuakaan siitä, mistä on päätetty. Eikä ainakaan toteutuksen yksityiskohdista.

Alun perin pitäytyminen alkuperäisiin sopimuksiin, jotka oli jo pureskeltu, olisi ollut se järjen linja, mikä kansainvälisestikin olisi mennyt perille.

En usko, että koko lemppa valtiovarainministereitä olisi ymmärtänyt, mistä on kyse. Kun on kysymys ennen näkemättömästä tilanteesta, ei sellaisen yön yli kokouksen päätöksiä pidä mennä hyväksymään, vaan kaikki on annettava eduskunnan päätettäväksi. Sentään 200 ihmistä voi tuoda pöytään hyvin nukutun yön jälkeen montakin näkökohtaa esille.

Elina Lepomäki on toivottavasti sinivalkoinen ruiskukka.

Veikko Vitikainen

Tämä Elina Lepomäen kirjoitus osoittaa sen, että hallitus tulee hajoamaan lähiaikoina. SDP:n Kopra puhelee tielle tulemattomia ymmärtämättömyyttään, joka sekin osoittaa että SDP ja Kokoomus ovat hajaannuksen tilassa. Siitä ei voi seurata muu, kuin hallitus kaatuu, ja toivottavasti mahdollisimman nopeasti. Sen jälkeen tämä järjetön pajatso suljettaisiin, ja Suomen vastuut mitoitettaisiin uudelleen joidenkin muiden puolueiden mitoittamana. Siitä ei seuraisi suomelle mitään vahinkoa, koska Suomesta alkava domino puhaltaa läpi euroopan. Sen jälkeen alkaisi koko Euroopassa järkevä suhtautuminen järjettömiin tukipaketteihin.

Harri Lehtonen

Euro ja EU elvytyskieltoon!

Suomi voisi tosiaan potkaista nuo dominopalikat liikkeelle. Sitten nähtäisiin kuinka pitkälti nappuloita on kaikkiaan jonoon kasattu. Se ketju saattaa olla pitkä pitkä kuin kiinanmuuri - tai ainakin ulottua sinne saakka.

Oravannahat tulevat vielä olemaan arvossa arvaamattomassa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En olisi noin toiveikas. Lepomäki on timantti kokoomuksen hiekka-aavikolla. Säihkyy kyllä, mutta harva sen näkee ja vielä harvempi jaksaa lähteä tarkemmin tutkimaan.

Veikko Vitikainen

Hiomattomalla timantilla ja hiotulla timantilla on aika suuri ero.
Mutta, jos Lepomäki on samoilla linjoilla tässä €urokatastrofissa Kataisen
kanssa, niin hänen poliittinen uransa tulee olemaan melkoisen lyhyt.
Hän tulee pelastamaan poliittisen uransa vain erottautumalla Kataisen digtatuurisesta yltiöeurosuvaitsevasta linjasta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Muistaakohan kukaan sitä, että Elina Lepomäki on pankkiiri ja johdannaismarkkinoilla Lontoossa työskennellessään miljoonansa ansainnut kokoomuslainen. Hänen mielipiteitänsä peilattakoon sitä tulkiten.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Elina on tasaveron kannalla - varokaa Elinaa.
Hän on myös sitä mieltä - tottakai leipäänsä puolustaa - että johdannaiskaupat on hyvä juttu.

Parempi kuitenkin olisi kun rahoja sijoitettaisiin koneisiin ja laitteisiin (näin yksinkertaisetttuna) kuin spekulanttien vipuihin.

Henry

Käyttäjän PasiPietarinen kuva
Pasi Pietarinen

Mitä vikaa on tasaverossa? ei se ainakaan ketään riistä, vaikka moni niin väittääkin, vaan päinvastoin.
Miksi johdannaiskaupat eivät olisi hyvä juttu? Pientä harjaantumista, niin sinäkin voit oppia niitä käyttämään ja vielä kun vähän lisää harjaannut, niin voit niillä vaikka vaurastua.
Miksi sijoittaisin koneisiin ja laitteisiin, kun en niistä mitään ymmärrä ja malttamattomana haluan tuoton nopeammin kun kymmenessä vuodessa. Ja kyllähän niihin koneisiin ja laitteisiin investoidaan, juuri sen varran kun niitä tarvitaan, se sijoittaja ottaa siitä koron ja sitä sijoittajaa kutsutaan pankiksi. Eiköhän se ole ihmisten oma asia miten ne rahat käyttää, itse niillä rahoilla pelaan markkinalla ja en spekuloi vaan teen hallittuja liikkeitä ja yleensä saan pienen siivun voittoa (kutsumme tätä nimellä Scalping). Oma valintani on myös se että vivutan rahani nelin kertaiseksi ja treidaan sitä itse, mutta voi ne antaa jonkun muunkin käyttöön. Nelin kertaisesti vivutettuna kurssiliike on 4 kertaa suurempi molempiin suuntiin. Tottakai kaikki puolustaa leipäänsä, toivottavasti sinäkin niin teet, mutta kuika paljon sinun rahojasi on hävinnyt johdannaiskaupoissa? Itselläni paljon, mutta ne olivat oppirahoja.

Loistavaa asiaa taas Elinalta, kiitos siitä!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvä muistutus Karjalaiselta. Sitten tässä on hieman muutakin, mutta jääköön se mainihematta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Karjalaiselta malliesimerkki argumentum ad hominemista.

Tuula Saskia

Entä sitten?

Tuntee asiat, joista puhuu päinvastoin kuin moni muu.
Suunnattu Karjalaiselle.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Yksinkertaisesti: Valtioiden kultavarannot ovat pahan päivän varalle.
Espanjalla on suuret kultavarannot, jotka aikoinaan tasavaltalaishallitus siirsi Moskovan hoiviin Francon ulottumiin.
Tänään on Espanja kuninkaalinen tasavalta, miksi ei Espanja ruoki kansaansa kultavarannoillaan, vai onko Venäjä Espanjan varat varastanut?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Espanjalle eivät vielä ole koittaneet ne todella pahat päivät:)

Pekka Manner

Kokoomushan (RKP) tätä EU-tukea haluaa jakaa, se ei edes haluaisi mitään vakuuksia vaan lapata rahaa vieläkin enemmän ellei kansa nurisisi nyt.

Peli on menetetty ja ainoa hyvä asia on se, että EU tulee hajoamaan omaan mahdottomuuteensa, mutta se vie vuosikymmeniä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Surkeinta on, että omatkin poliitikot pitävät meitä kansalaisia suomalaisia hyväuskoisina.
Espanjalaisilta moisen ymmärrän, jos me itse niin käyttäydymme.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos Elina pääsisi päättämään:

- Ahvenenmaalta "tuki" pois - joka on todellisuudessa tilitetyn ALV:n takaisinmaksua. (Menkää Ahvenanmaalle katsomaan. Ne pojat osaa rahan sisäänottamisen - turisteilta. ALV-keräys tapissaan per henkilö.) Täysin populistinen momentti Elinan varjobudjetissa.

- Työllisyyden ja elinkeinoelämän tukeminen => Kaikki pois

- Työttömyysturva => Leikataan 32%

- Työllisyys ja yrittäjyys => Leikataan 44%

- Maatalouden luopumistuet => Leikataan 31%

- Metsätalous => Leikataan 29%

- Innovaatiot ja yritysten kansainvälistyminen => Leikataan 73%

- Erilaiset hallinnot => Leikataan n. 51% Kannatan!, tosin en laakista leikkaamista.

- Alueiden kehittäminen ja rakennerahasto => Leikataan 65%

- Suomen Akatemia => Leikataan 40%

- Energiapolitiikka => Leikataan 36%

- Opintotuki => Leikataan 50%

- Kuntien tukeminen => Leikataan 73%

- Puolustusvoimien toimintamenot => Leikataan 12%

- Yleissivistävä koulutus => Leikataan 67%

- Kv. kehitysyhteistyö => Leikataan 84%

- Taide ja kulttuuri => Leikataan 76%

- Muut perhe- ja asumiskustannustasaukset => Leikataan 52%

- Verotus- ja tullitoimi => Leikataan 30%

- Maa- ja puutarhatalouden tuki => Leikataan 36%

http://elinalepomaki.fi/materials/budjettitalkoot.pdf

_______________________________

Vastapainona => Monia veroja alennettaisiin ja budjetti saataisiin tasapainoon - hetkeksi. Kun tämän kokonaisuus alkaisi purra, olisi Suomi syöksymässä banaanivaltiotasolle.

Tuollaisella budjetilla olisimme parissa kuukaudessa Panaman tasolla (ja kirkonmäellä jaettaisiin aseita).

Henry

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Loistava budjettiesitys. Tosin aikataulun pitää olla rauhallinen, sillä jos nuo kaikki toteutettaisiin yhden vuorokauden aikana, niin sitten oikeasti olisi vaara, että huonot seuraukset hetkellisesti ylittäisivät hyvät. Rauhallisesti ja oikeassa järjestyksessä toteutettuna tuontyyliset muutokset ovat kuitenkin pitkällä tähtäimellä Suomen ainoa toivo.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Hirvittävä budjettiehdotus. Suorastaan kamala.

Tyypillisen kokoomukselainen.

Mitä tuo tarkoittaisi?

Elintaso laskisi alle jokaisen Eurooppalaisen valtion.

Suomesta tulisi kuin ryss....anteeksi äärikapitalistinen Venäjä, jossa kokoomuksen peruskannattajan, joita on alle 8% tulot nousisivat huippuun, koska nuo miinusmerkit tarkoittaisivat käytännössä mm. Elina Lepomäen (kok) tilille virtaavaa rahaa.

Tavallinen kansa, kuten Venäjällä, ja Virossa eläisivät äärimmäisessä köyhyydessä,- ja osa kuolisi nälkään,- sekä kykyyn maksaa sairaudenhoidosta.

Elina Lepomäki on varaedustaja eduskuntaan, niinkö? Helppo siis huudella,- ja yrittää pönkittää puolueen kannatusta, joka on ollut hiipumaan päin.

Varaedustajat eräänlaisia oppositioedustajia, joilla on hieman vapaampi kitalaki, mutta varsinainen edustajuus sitoo suut ryhmäkurilla, ja niin käy satavarmasti Lepomäellekin. (kok)

Olen varma, että kokoomuksen Tujus-toimistosta on annettu ohjeita sivukokkareille hieman vapaammasta sooloilusta populaatiomielessä.

Rainer Nuorinko

Jani, kyll sunkin hymy hyytyis, kun sä eläisit vuoden verran tuolla leikatulla työttömyysturvalla!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Rainer Nuorinko: - "Jani, kyll sunkin hymy hyytyis, kun sä eläisit vuoden verran tuolla leikatulla työttömyysturvalla!"

Varmasti nyt hyytyisi, kun sosiaalivaltio on opettanut minut siihen, että kyllä aina joku pitää huolen, hoitaa nettiyhteyden ja kantaa sanomalehdet kotiin. Sosiaalivaltio on suorastaan luvannut huolehtia. Mutta jos olisin alusta asti kasvatettu ja tottunut siihen, että minun olisi itse huolehdittava itsestäni, niin uskoisin pärjääväni.

Tämän takia muutoksia ei pidäkään toteuttaa nopeasti, ja ne pitää toteuttaa tietyssä järjestyksessä. Työttömyysturvan karsinta tulee olla ohjelman viimeisimpien toimenpiteiden joukossa.

Ossi Onni

“sijoitetaan viiden parhaimman luottoluokituksen euromaan velkakirjoihin”.

Suomen takauksen vakuutena on epäsuvereenin maan velkakirjat (ehkä Suonmen omat). Se siitä "korkeasta luottoluokituksesta."

Minimivaatimus olisi suvereenin valtion, kuten USA:n velkakirjat.

Ossi Onni

Esim. Tanska ja Hollanti ovat konkurssikypsiä maita. Ainakaan näillä velkakirjoilla Suomi ei tee mitään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkäpä Jan Vapaavuori kertoo tämän illan A-studiossa Kokoomuksen virallisen kannan, ellei hän jälleen esiinny "ei Suomen vakuuksia kannata vaatia" -ykstyishenkilönä? Saas nähdä, onko olennainen piilossa?
Vastapelurina näkyy olevan tiedät-kyllä-kuka...

Eero Smit

Herranen aika, sentään joku järkevä Kokoomuksessa,ja vielä nainen...

Elina, miksi tätä järkeä ei ollut, kun valitsitte - ilman vastaehdokasta - Kataisen uudelle jatkokaudelle puoluekokouksessa?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kyllä sitä järkeä oli ennen puoluekokoustakin. Mutta niin vaan kävi, ettei kukaan nimekäs uskaltautunut vastaehdokkaaksi.

Varapuheenjohtajien päät pitää saada käännettyä ennenkuin Jyrkille tulee äkkilähtö.

Janne Sankelo onkin valmiiksi konservatiivi.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Elina Lepomäki on bulvaani. Kokoomukseen ei voi luottaa.
Luulen, että Tujus-toimisto on vapaamman/populistisemman linjan takana,- ja näitä varaedustajia sitten värvätään kirjoittelemaan...

Käyttäjän Jantsa kuva
Jani Mannerheimo

Suuresti epäilen, että hän on desantti. Tai sitten hänet ja Vapaavuori on korkeammalla käskyllä määrätty sparraajiksi, iskujen vastaanottajiksi.
Katsellaan Vapaavuoren kiemurtelua illalla, kunnon reality-tv:tä !

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Markku Tyry!

Elina Lepomäki on ihan aito konservatiivikokoomuslainen. Olen kuullut hänestä hyvää.
Vanhoista Kokoomus-arvoista välittäviä on paljon kokoomusnuorissa. Olen keskustellut heidän kanssaan. Elinan yhteystietoja minulla ei kuitenkaan ole.

Ei minuakaan kukaan ole värvännyt tutkimaan Suomen lähihistoriaa.

On vain valitettavasti niin, että Kokoomuksen sisään on uinut desantteja.

Terveisin
Jorma Jaakkola
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/historia.php

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Espanjan pankit tuntuvat suomalaisesta kovin kaukaisilta. "Menkööt nurin vain jokainen, jos ovat ottaneet riskejä" jne.

Eurooppa on kuitenkin tosi pieni nykyään. Ei tarvitse kuin katsoa Maikkarin tv-ohjelmia, niin kukas se siellä mainostaakaan lähes jokaisella katkolla: Santanderista kulutusluottoa, niin elämänlaatu paranee. Monet Suomalaiset kuluttajat ovat siis erään espanjalaisen pankin asiakkaita.

Tämä vain muistutuksena siitä, miten yhteisillä markkinoilla tässä eletään, ja ottamatta lainkaan kantaa itse pankkitukeen. Kultaisiin 80-luvun vuosiin (jolloin pankkeja oli vain muutama, lainaa ei saanut ja korot korkealla) ei ole paluuta.

Voi tietty kysyä, miksei Santander itse lainaa rahaa valtiolle - se kun lienee niitä harvoja menestyneitä espanjalaisia pankkeja.

Käyttäjän elepomaki kuva
Elina Lepomäki

Petteri, Santander eikä mikään muukaan yksityinen (tai lähes yksityinen) markkinaosapuoli lainaa tällä hetkellä rahaa Espanjan valtiolle, sillä se ei yksinkertaisesti ole kovin järkevä sijoitus.

On itsestäänselvää, että markkinat ovat ns. yhteiset, mutta kysymykseni sinulle: luuletko että Espanjan ja/tai sen pankkien pelastamiseksi riittää tuo kesäkuussa luvattu 100 miljardia? Entä muiden maiden pankkisektorit? Jos tämä peli katsotaan loppuun saakka, niin Suomen vastuut (ja siten velkaantumisaste) nousevat samalle tasolle kuin nykyisillä kriisimailla jo parin vuoden sisään (toki velkaantumisaste nousee samalla ihan omasta takaakin).

Toisekseen, korjaantuuko Eurooppaa riivaava moraalikato-ongelma milloinkaan jos hyvää rahaa heitetään jatkuvasti huonon rahan perään?

Ja vielä... jos suomalaisia on espanjalaisten pankkien asiakkaina (tai laajemmin: siltä osin kuin suomalaisilla yksityishenkilöillä, yrityksillä ja instituutioilla on saatavia Espanjasta), niin eiköhän nuo tappiot ole helpompi kattaa muuten kuin näillä pelastuspaketeilla - jopa yhteisvastuullisesti, jos niin halutaan.

Juhani Kinnunen

Espanjan pankkitukea vastustava mielenosoitus - Palomuuri Eduskuntatalolla 19.7.2012
Julkinen tapahtuma · Luonut Ei Euroopan Vakausmekanismille

http://www.facebook.com/events/265721060198761/

Kokoonnumme torstaina 19.7.2012 klo 17.00-20.00 Eduskuntatalon edustalle vastustamaan Suomen osallistumista Espanjan pankkitukipakettiin.

Eduskunta käsittelee Espanjan pankkitukipakettia torstaina 19.7.2012 klo 14.00 alkavassa täysistunnossa, ja äänestää Suomen Espanjalle antamasta pankkitukilainasta perjantaina 20.7.2012. Suomen saamat vakuudet tulisivat olemaan vain 769,92 miljoonaa euroa yhteensä 1924,8 miljoonan euron lainasummasta, eikä Suomi saisi lainastaan lainkaan korkotuloja.

Lainaehdot ovat Suomen kannalta huonot, eikä Suomen tule osallistua tukipakettiin. Pankkien tukeminen kannustaa niitä jatkossakin ottamaan isoja riskejä. Riskien ottaminen kannattaa mikäli pankit saavat pitää voitot, ja tappiot maksavat suomalaiset veronmaksajat. Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan 66% suomalaisista ei halua kasvattaa Suomen taloudellisia vastuita velkakriisissä.

Mielenosoitukseen osallistuvia pyydetään ottamaan mukaan Eduskuntatalolle nippu sanomalehtiä. Pinoamme sanomalehdet Eduskuntatalon portaille symboloimaan Suomen maksamaa pankkitukea. Lehtipinoa ei ole tarkoitus sytyttää, vaan mielenosoituksen päätyttyä jokainen osallistuja vie pois tuomansa lehdet.

Tervetuloa mukaan! Kutsukaa myös kaverinne ja levittäkää viestiä.

Tapahtuman osoite facebookissa: [url]http://www.facebook.com/events/265721060198761[/url]

Valtionvarainministeriön tiedote Espanjan pankkitukipaketista: http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_...

Taloustutkimuksen tekemä kysely:
http://yle.fi/uutiset/valtaosa_suomalaisista_ei_li...

Suomen Espanjalle antama n. 2 miljardin euron lainasumma painaisi 500 euron seteleiksi muutettuna 4400kg: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128833543756...

Tuula Saskia

Miksi US, jolla on resursseja, ei kerro meille, mitä vastaavat vapaat mediat, US:n tyyppiset, kirjoittavat?

Espanjassa, Kreikassa,Portugalissa, Italiassa ( ?)

Onko vastaavia?

Juha Lehtinen

Kullasta puheenollen...

Espanja hyökkäsi 1500-luvulla Etelä-Amerikkaan ja ryöväsi kaiken sieltä löytämänsä kullan. Samaan aikaan Ruotsin kuningaskunta hyödynsi Suomea kuin omaa aluettaan.

Espanjan kultavarannosta en tiedä mitään, mutta ainakin inkoilta ja muilta alkuperäisasukkailta ryöstettiin mittavat määrät arvometallia.

Nyt Espanja on ryöstämässä aikamoisen määrän suomalaista verokertymää.

Kun viime vaalien aikaan pohdittiin, pitääkö Portugalia auttaa (ja hei, se oli se "viimeinen" avustettava!!!) silloin perinteinen imperialistinen ryöstäjävaltio selitti, kuinka Suomen täytyy auttaa Portugalia.

Espanjan ryöstökulttuuri Etelä-Amerikassa ylittää Portugalin, joka sentään tarjosi maailmalle lähinnä kauppaa ja jesuiittoja.

Jos Espanja pikemminkin vaatii ulkopuolisen Suomen takauksia kuin suostuu realisoimaan mahtavaa kultavarantoaan, minä ainakin näen tässä uudenlaisen espanjalaisen imperialismin.

Suomi oli kuitenkin 700 vuotta imperialismin uhrina. Miksi me suostumme tähän huijaukseen?

Jaakko-Matti Kaakinen

Talouskriiseissä yleensä ottaen on kyse reaalisen omaisuuden uusjaosta ja kasaamisesta pienelle piirille.

Käyttäjän JaniRytknen kuva
Jani Rytkönen

Eli siis tuntuu puolue jakautuvan kahtia,on olemassa Euro-kokoomus,ja sitten se Kansallinen Kokoomus,Kansallinen on parempi...

Olli Pusa

Kansallinen kokoomus on kuollut. On vain muutama julkinen täky ääniä keräämässä eurokokoomukselle.

ulf fallenius

Asiallinen kirjoitus ja kannanotto mutta tässä on yksi ongelma ,kokoomus on kyllä toiminut kuin sekoomus ei päätä eikä häntää Kataisen harjoittamassa eurokriisi politiikkassa.Kyllä uskon että jos et vaihda puoletta niin vaihtopenkillä saat istua ikuisesti koska sinun kokomuus kollegat ovat aivan eri mieltä kuin sinä.Mutta hyvää kesänjatkoa sinulle ja pysy valitsemasi linjalla ja vaihda puoletta koska kokoomus on aivan sokea eurokriisin suhteen niinkuin demaritkin

Veikko Vitikainen

Luulisin että Elina ei luovu kokoomuksen jäsenyydestä, koska helpompi on istua lukuisat tulevat oppositiovuodet syytettynä muiden puolueiden taholta Suomen täydellisestä tuhoamisesta. Niin kauan kun Katainen johtaa Suomea ja puoluetta perikatoon, tyhmät kokoomuslaiset ovat hänen tukenaan.
Ja niitä tyhmiä on liian paljon Suomessa.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Hei Elina, hienoa tekstiä!

On kokoomuslaisia toisinajattelijoita muitakin, on senioreja ja nuoria.

Kokoomuksen pitää välittömästi jättää demareiden juoksupoikina ja -tyttöinä oleminen.

Suosittelen tutustumista Suomen lähihistoriaan kotisivullani
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/historia.php

Jorma Jaakkola
Kokoomus, Kokemäki
salaisen EMU-varaumapöytäkirjan asianosainen 1.12.1999 alkaen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Nyt on sitten äänestetty(eduskunta) samalla tasolla kuin punaisessa viivassa aikoinaan. Äänestetään, vaikka ei tiedetä, mitä äänestetään.
Olen masentunut.

julle muuu

Suomi on nyt niin syvällä EU,ssa,että liittovaltio häämöttää.Siihen on mentävä jos meinataan saada tuhlaajamaat jonkinlaiseen ruotuun.Ei välttämättä huonoratkaisu Suomelle.Autoverot katoaa ja ruuan hinta tipahtaa EU tasolle.Liittovaltiosta annetaan kompensaatiota siirtymäkauden ajaksi.Huonoa on vain se,että Suomi ei tarvitse itsenäistä eduskuntaa ja presidentistä tulee seremoniamestari.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset