Elina Lepomäki Näin ei voida jatkaa.

Kuka sanoisi heureka?

Eilisestä Heureka-päivän sisällöstä jäi ainakin näin ulkopuoliselle laiha saldo, mutta tahattomasti se herätti kyllä yhden sun toisenkin ajatuksen. Jäin pohtimaan pääministerin avajaissanoja:  "kaikki ovat syyllisiä taloustilanteeseen".  Niinpä. Tasapuolisesti suomalaiselle kaikkea, myös syyllisyyttä. Viesti on sama kuin valtiovarainministeri Urpilaisella: rakenneuudistukset kirpaisevat jokaista suomalaista.

Tottakai suomalaiset ovat kansakuntana samassa veneessä. Juju on kuitenkin tässä: jotkut matkustajista osaavat tarvittaessa uida ja toiset eivät. Toisilla on pelastusliivit, toisilla ei. Jokseenkin reitillään pysyvässä veneessä pitäisi jonkun olla kippari, toisen navigaattori ja kolmannen tarjoilla matkustajille kahvia. Jos niin sanotun hyvinvointivaltiomme puitteissa eri toimijoilla ei olisi niin suuria erivapauksia tai toisaalta vastaavasti rajoitteita kaikelle toiminnalle, niin puhe jokaisen omasta vastuusta olisi paljon ymmärrettävämpää.

Ollaan konkreettisia. Paikalla olleet työmarkkinajärjestöt nauttivat merkittäviä erivapauksia. On selvä, että palkansaajat ja työnantajat voivat järjestäytyä, mutta miksi näiden päätöksillä sidotaan sellaisiakin jotka eivät halua tai käytännössä voi järjestäytyä, kuten työttömiä ja toisaalta pieniä yrityksiä? Tavarantoimittajat eivät lain mukaan saa kartellisoitua mutta työmarkkinaosapuolet voivat; joidenkin kerhojen jäsenmaksut ovat verovapaita, toisten eivät. Suomi kutsuu itseään demokratiaksi, mutta käytännössä kansantalouden suurimmasta varallisuus- ja vastuuerästä - eli eläkkeistä - päätetään täysin eduskunnan ohi.

Kyllä nyt on niin, että olemme omalta osaltamme paljosta vastuussa, mutta olisi myös rehellistä sanoa, että nykyjärjestelmässä toiset ovat enemmän vastuussa kuin toiset. Toisilla on paljon enemmän mahdollisuuksia kääntää veneen suuntaa kuin toisilla. Toki moni äänestää jaloillaan - siihen meillä kaikilla on vielä melko rajoittamaton oikeus. Mielestäni yksittäisen kansalaisen vastuusta voidaan kuitenkin alkaa älykkäästi puhua vasta sitten, kun julkisen vallan harjoittamaa sääntelyä ja varojen uudelleen ohjausta (sekä kansalaisten nimissä velkaantumista) aletaan tehdä merkittävästi nykyistä vähemmän. Ihmiset pelaavat pääsääntöisesti heille annettujen pelisääntöjen mukaan.

Heurekassa edustettiin, markkinoilla toimitaan

Joitain kommentoijia vaivasi salissa "naisten puute", mutta mielestäni oli päinvastoin virkistävää että kerrankin saatiin julkissektorivetoinen symposiumi aikaan ilman hame- tai housukiintiöitä. Tässä skipataan kiintiöt -ajattelussa oltaisiin kuitenkin voitu mennä vielä paljon pidemmälle.

Edustuksellinen demokratia ei ole koskaan kansa pienoiskoossa, vaan äänekkäimpien eturyhmien, lobbareiden ja puolueiden sekalainen kokonaisuus. Siksi en lähdekään vaatimaan paikalle jotain sieltä puuttunutta eturyhmää  kuten nyt vaikkapa itsestäänselvästi kuluttajia ja veronmaksajia, jotka lopulta kaiken maksavat - lompakoissaan tai nahoissaan. Pelkästään sen tosiasian edessä että paikalla oli niin "hallituksen kuin oppositionkin edustajia" en vielä shampanjapulloja avaisi. Jos paikalla on jokaisesta asiakokonaisuudesta puolesta ja vastaan -näkemys, kuten pitkälti Heurekassa tai missä tahansa laajassa koalitiohallituksessa, päädytään tilanteeseen jossa yhteistuumin ei tehdä mitään. Eläköön konsensus!

Kuuluttaisinkin lähinnä myöntymistä sille tosiasialle, että paras edustus ihmisille toteutuu päivittäin ruokakaupassa, vientiyrityksen myyntitiimissä ja työhönottohaastattelussa. Joko vapaaehtoinen kauppa syntyy tai sitten sitä ei synny. Ja mitä vähemmän sitä sotketaan valtion, korporaatioiden tai muiden enemmän tai vähemmän kansanvallasta vieraantuneiden organisaatioiden toimesta, sen parempi. Jos minua joku syyttää anarkistisesta laissez faire -ajattelusta, niin sanonpa vaan, että vapaiden markkinoiden ja nykytilanteen välissä on 42 hyllymetriä säädöksiä. Siinä voi karsia useamman hyllyn ilman että ollaan vielä pelottavasti täysin omillamme.

Ei senttiäkään kestävyysvajeesta

Heureka-seminaarin kutsulistassa ei siis sinällään ollut mitään vikaa. Hyvä että asioista puhutaan. Ansiokkaasta median toiminnasta huolimatta työryhmien työskentelyn tuloksista ei kuitenkaan saanut mitään kuvaa. Osallistujien puheet olivat pitkälti yllätyksettömiä kiitos-puheita, "heti muuttaisin tämän"-ratkaisupuheenvuorojen sijaan. Perheyrittäjien Matti Vanhanen kommentoi mielestäni parhaiten: "tämänpäiväisillä esityksillä ei karsita kestävyysvajeesta senttiäkään". Joko porukalla jäi rohkeus kotiin tai sitten unohdettiin tasapuolisuuden hakemisen nimissä miettiä kuka sitä vastuuta oikein kantaa.

Olen ollut huolissani pitkään ja olen sitä edelleen. Heureka-seminaari ei tuota huolta lieventänyt. Itäinen naapuri on tarjonnut toistaiseksi parhaan esimerkin siitä, miten kollektiivinen ajattelu "kaikki ovat vastuussa" johtaa siihen ettei lopulta kukaan vastaa mistään - jos ihmisille ei kuitenkaan aidosti anneta vastuuta. Siinä eivät paljon etujärjestöjen toisilleen suomat selkääntaputtelut tai väkinäinen "Korpilammen henki" auta.

Ps. Kun aloitin 10 vuotta sitten työskentelyn rahoitusmarkkinoilla, meille nuorille kirkasotsille sanottiin "jos kukaan erehtyy menemään kuuntelemaan Suomen Pankin tiedotustilaisuutta (elettiin siis toki jo pitkälti euroaikaa), niin voi samantien hankkia itselleen parempaa tekemistä talon ulkopuolelta". Tuo kommentti muistui mieleen kun katsoin Heureka-seminaarin alustajia. Erkki Liikasessa ei ole politiikan monilahjakkuutena mitään vikaa, mutta totuus on se, että eurojärjestelmään kuuluvalla paikallisella keskuspankilla ei ole ihan samanlaista virkaa kuin omalla keskuspankilla oli 1990-luvun lamaa ratkoessa. Eikä välttämättä ihan sitä dynamiikkaa,  riippumattomuudesta puhumattakaan, mitä innovatiiviset ratkaisut nykytilanteessa edellyttäisivät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Miten siellä olisi ratkaisuja voinut syntyäkään, jos paikalle on kutsuttu susihuonon järjestelmän rakentaneiden pääarkkitehtien ja edunnauttijoiden enemmistö? Miten ihmeessä ongelmat ratkeavat lisäämällä sitä, mikä ongelmat on aiheuttanut?

Hyvä kirjoitus Elinalta, mutta itse sanoisin paljon tylymmin... ja sanoinkin: http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/148016-suom...

Jorma Simola

Kalevi Sorsa sanoi aikoinaan Korpilammen kriisikokouksessa, että syyllisiä
on turha hakea, koska me olemme jo kaikki täällä.

Heurekaan taas ei osallistunut yksikään syyllinen.

Käyttäjän TiinaMariaSandberg kuva
Tiina Sandberg

Kaikki "samassa veneessä", "yhteisellä asialla" ja "samoissa talkoissa". Huomaamatta ilmeisesti jää myös se, että kaikilla samat ajatukset. Kukaan ei uskalla edes miettiä asioita, koska EU/euro/globalisaatio ajaa meidät aina tilanteeseen, jossa ei muka ole vaihtoehtoja.

Kuitenkin niitä vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein kun niitä vain lähtee etsimään. Niitä on kokeiltu jopa Suomessa, mutta ne eivät synny poliittisen eliitin keskinäisestä rupattelusta. Ne syntyvät kun ihmiset haluavat ihan oikeasti kokeilla jotain uutta. Se olikin oletettavasti syy siihen, ettei paikalle oltu kutsuttu esim. kansalaisjärjestöjen edustajia.

Mika Vaittinen

Kiitos jälleen asiantuntevasta kirjoituksesta.

Ongelmanratkaisu alkaa yleensä ongelman tunnistamisesta ja tavoitetilan määrittelemisestä. Kun edes hallituksen sisällä ei toistaiseksi ole kyetty muodostamaan yhteistä käsitystä tavoitetilasta, niin opposition ja erilaisten edunvalvontajärjestöjen kutsuminen koolle ei missään tapauksessa helpota tehtävää; se saattaa muuttaa tehtävän mahdottomaksi.

Tasapainoinen valtion budjetti ei valitettavasti ole kaikkien koolla olleiden tahojen yhteinen tavoite. Jos edes tästä yhdestä asiasta oltaisiin yhtä mieltä, valtakunnasta löytyisi kyllä asiantuntevaa apua erilaisten vaihtoehtojen objektiiviseen analysointiin. Eduskunnan tehtävä on sitten tehdä arvovalintoja ja päättää mitkä vaihtoehdoista vastaavat enemmistön tahtoa. Ei siihen Heurekaa tarvita.

ulf fallenius

Noin karkeasti niin Suomessa hävinnyt 30% kysynnästä melkein suurin osa aloista, ellikkä monessa paikkassa ylikapasiteettia selvästikin.Jos talouskasvua ei saa aikaiseksi millään tavalla niin sopeuttaminen on edessä ja miten nopeammin mitä parempi mutta mitään maailmanloppua ei näkökenttässä ja voisi ehkä lakoonisesti todeta että ehkä Suomi on siirtynyt realiaikaan ja valtion on senkin tajuttava joka tarkoitta valtion menojen sopeuttamista ajanjaksoon joka on menossa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Noniin..selkeä ratkaisu on palkkojen leikkaus. Sillä nousee niin kysyntä kuin pyrähtää talouskasvukin.

Vai mitä meinasit?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kun itse aloittelin rahoitusalalla 90-luvun alussa, marssin lehdistötilaisuuteen toimittajaksi tekeytyneenä kuuntelemaan, kun Rolf ja Esko kertoivat, että markka devalvoidaan, mutta ecu-kytkös jätetään voimaan. Ei niihin ole koskaan voinut luottaa. Tai ehkä voisikin, jos todellisuus olisi heidän käsissään. Mutta kun ei ole, vaan markkinoiden. Ei silloinkaan mitään osattu tai haluttu tehdä, kunnes oli pakko. Sitä ei ole opittu vieläkään. Samoilla virheillä mennään. Kunnes on taas pakko.

Suomen pankkia kutsuttiin silloisessa rahoitusslangissa nimellä Fiba. Kertoo jotain markkinoiden luottamuksen määrästä päätöksentekijöitä kohtaan.

Jani Heinonen

Suomen Pankkia ei kuitenkaan koskaan ole taidettu beilata veronmaksajien rahoilla? Näille erehtymättömille "markkinoille" se taas tunnutaan tekevän säännönmukaisesti n. 10-15 vuoden välein, koska muuten taivas putoaisi niskaan.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Puhut omituisia. Mielestäni 90-luvun alun sekoilu tuli melkoisen kalliiksi veronmaksajille. Täsmennän vielä, että olen itsenäisen rahapolitiikan ja siten myös keskuspankin kannattaja. Tosin en sillä perinteisellä puoluekirjapätevöitymismekanismilla.

Jani Heinonen Vastaus kommenttiin #9

Tulihan se. Suomen Pankkiako veronmaksajat tukivat? Muistelen tuetuilla entiteeteillä olleen enemmänkin erehtymättömien markkinatoimijoiden nimiä.

EDIT: Täsmennän vielä, että lienemme yksimielisiä eurokriisin hoidon olleen tähän mennessä kädetöntä töpeksintää. Eri mieltä lienemme taas siitä, korjaantuuko asia kuin taikaiskusta valuutan nimeä ja keskuspankin osoitetta vaihtamalla. Omasta mielestäni kun perusongelma eli banksterieliitin diktatorinen kuristusote maailmantaloudesta ei sillä häviä mihinkään.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #12

Menee pahasti Puheenvuoron aiheen ohi, mutta täsmennän myös, kun ei mennyt jakeluun: SP:n valitseman politiikan takia kansantalous otti osumaa kunnolla. Eli: pankit eivät olisi voineet mokailla niin pahasti, ellei SP:n politiikka olisi sitä mahdollistanut. Mikäli talouspolitiikkaa ei olisi sössitty niin pahasti, myös kriisi ja lasku siitä olisivat olleet pienempiä. Totta myös tuo, että pankit toimivat debiilisti. Historia kertoo, että niin tuppaa aina käymään, kun sääntelyä puretaan liikaa tai liian nopeasti. Pankkien kaveriksi älä minua luule. Mielenkiintoinen aiheesta:

Banks, economists and politicians: just follow the money
http://mainlymacro.blogspot.com/2013/08/banks-econ...

Jani Heinonen Vastaus kommenttiin #15

Blogistin ideologiahan sanelee, että kaikki talousongelmat johtuvat sääntelystä. Sitä ei voi siis purkaa liikaa tai liian nopeasti. Historia pitää siis sovittaa ideologiaan tarvittaessa valkoisin täplin, kuten muidenkin samankaltaisten aatemaailmojen tapauksessa.

Hauska tietää, että selkääntaputtelun lomassa osaatte olla myös eri mieltä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #16

En ihan tuosta kuvauksesta tunnista Lepomäkeä. Tarvittaessa olen eri mieltä kenen kanssa tahansa, myös vanhojen kantojeni. Senkin taidon oppii markkinoilla.

Tuomas Taivasaho

Ymmärtääkseni kaiken tarkoitus oli vain herättää kriisitietoisuutta kansalaisissa eli myötämieltä ottaa vastaan ne leikkaukset jotka työmarkkinaosapuolet ovat päättäneet kansan kannettavaksi langettaa.

Työntekijäpuolta eli suomeksi työntekijät on saatava ymmärtämään tahtovansa palkkamalttia mistä ay-porukka on jo sopinut. Näin tämä korporaatidiktatuuri on aina hoitanut suhdanteet. Messevät palkankorotukset taantumaan mennessä ja matalat noususuhdanteessa.

Valtio saa työrauhan ja maltilliset korotukset nousukaudelle taipumalla ansioverojen laskuun ja työnantajapuoli saa läpi omat verokevennysvaatimuksensa. Se tässä suhdannepolitiikassa tökkii ettei meillä olla tähän varaa, mutta onneksi meillä kuitenkin on vielä jotain rippeitä mistä leikata.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Meillä on käytössä vielä Neuvostoliiton suunnitelmatalous ja 5-vuotissuunnitelman sijaan 4-vuotissuunnitelma.

Hallitusohjelmaa noudatetaan orjallisesti 4 vuotta vaikka jokainen näkee että asioihin pitäisi reagoida nopeammin. Maailma muuttuu nopeasti ja asioihin pitäisi pystyä reagoimaan nopeammin kuin kerran 4 vuodessa.

Samoin puoluekuri pitäisi lailla kieltää. Nyt puolejohdon ajatuksia pitää kaikkien edustajien kannattaa, vaikka puolueesta löytyisi järkeviä ihmisiä jotka ymmärtävät että metsään mennään.

Mihin tarvitaan 200 edustajaa kun mielipiteitä on vain niin monta kuin puolueita eduskunnassa?

Puoleupolitiikka on kaiken pahan alku ja siitä pitäisi päästä eroon. Jokaista päätöstä tehtäessä ensin mietitään miten se vaikuttaa puolueen kannatukseen, joten vaikeita päätöksiä ei synny kuin pakon edessa IMF:n ohjailemana.

Juhani Kahela

Hyvä. Kiellettyjen järjestöjen listaan lisäisin ay-mafian. Lisäksi siirtäisin työttömyyskorvaukset ay-mafialle, koska he ovat siihen lähes sataprosenttisesti syyllisiä.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

4-vuotiassuunnitelman tilalle toki pitäisi olla 10 ja 20 vuotinen suunnitelma. Nyt ei tavoitella tulevaisuuden hyötyä tai vaikutuksia, vaan oman valtuustokauden kunnia. Kestävyyttä ei lyhytkatseisella toiminnalla mitenkään saada aikaiseksi. Taloudellisessa mielessä kestävyyttä ei saavuteta jollei inhimillinen kestävyys ensin rakennetaan. Vain hyvinvoiva kansa voi tuottaa hyvinvoivan talouden. Putkinäkö ja likinäkö ongelmista on suurin.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Ainakin kokoomus, Katainen etunenässä, voi sanoa toteuttaneensa jo vaaliteesinsä.

http://aijaa.com/1xa0Qh

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Katainen kyllä paukutteli henskeleitään vastuunkannosta kun eurooppalaisten pankkien johtajien bonukset piti pelastaa Kreikan "apupaketeilla". Nyt kun riskit on siirretty veronmaksajille ei Katainen otakaan vastuuta; kaikki ovat syyllisiä.

Jos Katainen olisi sensijaan rohjennut kaataa Kreikan "tukemisen", olisi pöytä jo puhdas, luottamus palannut markkinoille ja Euroopassa nousu käynnissä. Hallituksella olisi jo parin vuoden ajan ollut enemmän aikaa oman maan asioiden hoitoon. Tällaista Heurekan teatteria ei olisi tarvittu.

Kumpi on järkevämpää umpisuolen leikkauksessa: pieni pala kerralla ja useita leikkauksia vai kerralla koko lisäke?

Jari Vuorinen

Perussuomalaisten nuorten Simon Elo oli ainoa ,joka määritteli Heurekan talousfoorumin onnistuneesti puheessaan : "Hyvinvointivaltion rajat ovat tulleet vastaan",hän sanoi.

Elon puhe olikin ainoa joka avasi uutta totuudenmukaista näkökulmaa.
Muut vanhempien herrojen puheet oivat lähinnnä jo kuultua.

Jari Vuorinen

"Erkki Liikasessa ei ole politiikan monilahjakkuutena mitään vikaa, mutta totuus on se, että eurojärjestelmään kuuluvalla paikallisella keskuspankilla ei ole ihan samanlaista virkaa kuin omalla keskuspankilla oli 1990-luvun lamaa ratkoessa. Eikä välttämättä ihan sitä dynamiikkaa, riippumattomuudesta puhumattakaan, mitä innovatiiviset ratkaisut nykytilanteessa edellyttäisivät"

Ja sutenöörin puheelta sen puhe vaikuttikin.Osaa poika myydä tavaransa...

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

"Erkki Liikasessa ei ole politiikan monilahjakkuutena mitään vikaa.."

Minusta on irvokasta, että yksi 90-luvun laman pääarkkitehdeista istuu nyt kansakunnan kaapin päällä, kuin palkintona kotimaisen taloushistorian rajuimman kriisin synnyttämisestä, ja juuri häneltä kysytään vastauksia siihen, miten nyt lamasta noustaan! Fakta on, että Liikanen sotki Suomen asiat niin perusteellisesti kuin pystyi ja kun tulipalo kävi liian kuumaksi, pakeni Eurooppaan hänelle lahjoitettuun komissaarin virkaan. Myöhemmin vihreältä oksaltaan käsin hän kehtasi vielä paheksua suomalaisyrittäjien haluttomuutta riskinottoon!

Liikanen pysyy omissa kirjoissani myös yhtenä vastenmielisimmistä suomettajista. Se, että hänen ei ole myöskään 70-luvun toimistaan tarvinnut tehdä mitään tiliä, oksettaa. Liikanenhan mm. kannatti vapaista vaaleista luopumista, vastusti Suomen länsisuuntausta EEC:n vastaisessa lehti-ilmoituksessa, vaati sananvapauden vastaista lainsäädäntöä ja oli Suomi-Neuvostoliitto-seuran keskusjohtokunnan jäsen. Liikanen myös vuoti aikanaan luottamuksellisia tietoja Suomen presidentinvaaleista NL:n kommunistisen puolueen keskuskomitealle.

Erkki Liikanen on esimerkki sellaisesta suomalaisen politiikan ilmiöstä, jonka totisesti toivoisin jo painuvan historian roskakoriin. Mitä pikemmin, sen parempi. Vaikka Elina Lepomäki kirjoittikin ansiokkaan analyysin Heureka-foorumista, en ymmärrä miten hän voi kehua Liikasta politiikan monilahjakkuudeksi. Suhmuroinnin ja kähminnän monilahjakkuutta hänellä tietysti on.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Et ehkä havainnut Lepomäen Liikas-viittauksen hienostunutta monilahjakkuus-ironiaa...?
Mitä palkkiovirkoihin tulee, "paha saa aina palkkansa". Suomessa. Kavereilta.

Mitä Heurekan henkeen tulee ("Me oomme syyllisiä kaikkia, jos..."), olisin odottanut edes yhden lipevän rintamasta ja muistuttavan erään "tiedät-kyllä-minkä" valuuttasidoksen ehkäisevän tiettyjen työkalujen käytön taantuman tappamiseksi: oman valuuttapolitiikan mahdollisuuden...
Nyt tuo konsensus kuulosti jotenkin hieman nonsensukselta: ei tehdä vielä mitään.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Itse asiassa en havainnut enkä viekäkään havaitse..jos pitäisi prosentteja antaa niin arvioisin 80% tn tosissaan ja 20% ironinen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikkonen, harvoin on puurot ja vellit niin sekaisin kuin sinun kommentoinissasi, huh huh. Pakko kysyä huolestuneena, onko lääkkeet ottamatta.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Kaikki mitä Liikasesta kirjoitin on historiallista faktaa ja todennettavissa kirjallisesta lähteistä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen Vastaus kommenttiin #39

Erkki Liikanen toimi valtiovarainministerinä 1987-1990 ja oli keskeisesti mukana tekemässä niitä päätöksiä, jotka syöksivät Suomen historiansa syvimpään lamaan. Tästä kiitokseksi hänelle myönnettiin EU-suurlähettilään ja myöhemmin komissaarin virka, eli hän pakeni lama-Suomesta Brysseliin.

Suomalaisten yrittäjien haluttomuutta riskinottoon Liikanen paheksui Kauppalehdessä 18.9.2000.

Liikanen äänesti poikkeuslain puolesta v. 1973, joka mahdollisti Urho Kekkosen uudelleenvalinnan presidentiksi ilman valtiollisia vaaleja, eli Liikanen kannatti vapaista vaaleista luopumista. Voit tarkastaa eduskunnan pöytäkirjoista, jos epäilet.

Liikanen allekirjoitti yhdessä monien muiden vasemmistolaisten kanssa lehti-ilmoituksen "vapaakauppasopimus torjuttava", HS 19.9.1973, jossa vastustettiin Suomen vapaakauppasopimusta Euroopan talousyhteisön EEC:n kanssa. Ks. esim http://fi.wikipedia.org/wiki/EEC-vetoomus

Liikanen todellakin oli Suomi-Neuvostoliitto-seuran keskusjohtokunnan jäsen. Tämän voi tarkastaa vaikka Kansallisarkistosta.

Liikasen toiminta sananvapauden vastaisen lainsäädännön saattamiseksi voimaan näkyy mm. siinä, että hän allekirjoitti toivomusaloitteen nro 158 Rauhaa suojaavan lain säätämisestä 6.2.1972. Aloitteen mukaan Suomessa olisi pitänyt lailla kieltää Neuvostoliiton arvostelu. Aloitteen, ja siten myös Liikasen mukaan "lehdistön vapautta käytetään silloin väärin, kun yleistä mielipidettä pyritään ohjaamaan rauhan ja hyvien naapurisuhteiden vastaiseen suuntaan". Liikanen allekirjoitti tämän lakialoitteen omasta tahdostaan. Tämä on tarkastettavissa eduskunnasta.

Liikasen vuoto kommunistisen puolueen keskuskomitealle uutisoitiin Yleisradion A-piste-ohjelmassa 30.1.2006. Ohjelma sai Julkisen sanan neuvostolta huomautuksen, mutta ei asiasisällöstään, vaan siitä että Liikasta ei ollut riittävästi kuultu ohjelman teossa. JSN:n puheenjohtajana toimi tuolloin Kalevi Kivistö, vanha enemmistökommunisti, jonka nimi löytyy myöskin kaikista sananvapauden vastaisista lakialoitteista, EEC:n vastaisesta kampanjasta ja Suomi-Neuvostoliitto-Seuran johtotehtävistä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #40

Henri Mikkonen kuvasi esimerkissään hyvin Suomen ns. lumedemokratian ja finlandisierungin aikaa, jota on kutsuttu myös nimellä Vaaranvuodet II. Sieltä (1970-90) juontuvat politiikkamme 55-75 -vuotiaiden sukupolven hyvä-veli-ja-sisko verkostot, joista edelleen kärsimme.

Keskitetyn valtiojohtoisen politiittisen kulttuurin ja kaiken säätelyn mallit, jotka ovat yhä suurimpia ongelmiamme, juontuvat juuri tuolta kaudelta. Nykypoliitikot ovat vain sen uskollisia opetuslapsia.
Nyt ovat (=pitäisi olla) käsillä säännöstelyn purun ja ylhäältä annettujen, deprivoivien doktriinien purkamisen viimeiset hetket.

Nyt tarvitaan uutta näkökulmaa. Heureka! Se merkitsisi samalla sitä, että osataan päästää irti vanhoista ja luutuneista toiminta- ja ajattelumalleista ja antaa tilaa ihmisten potentiaalille, kunnioittaa yksilöidenkin luovuutta, osaamista, rohkeutta ja aloitekykyä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #40

Mikkonen, sinun pitäisi ensin hahmottaa millaisessa Suomessa 70-luvulla elettiin. Kirjallisuuta löytyy, Max Jacobson, Jukka Tarkka mm. SNS- toimintaan osallistuivat kaikkien puolueiden edustajat. Unohdat pres. Kekkosen, lähes yksinvaltiaan aseman, sen ajan Suomessa, "Moskovan kortti" jota Kekkonen käytti oli sellainen valttikortti joka meni kaiken yli. Suomi oli myös varsin riipuvainen NL:n kaupasta. Liikanen oli 70-luvulla varsin pieni tekijä poliitiikassa, joka tanssi Kekkosen pillin mukaan. Oliko "suomettumisen" aika vapaaehtoista vai pakon sanelemaa, siitä on varsin monta eri näkemystä, joka tapauksessa Suomen kävi hyvin NL:n kovasta puristuksesta huolimatta. On varsin helppoa osoittaa sormella sen ajan politiikoja kun ei ymmärrä millaisessa maailmassa silloi elettiin. Mikkonen, tutustu Suomen poliittiseen historiaan sodanjälkeisestä ajasa aina NL:n hajoamiseen asti.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen Vastaus kommenttiin #50

Ikuinen reaalipolitiikka-kortti. No, kukaan ei pakottanut Liikasta allekirjoittamaan lakialoitetta, joka olisi tehnyt Neuvostoliiton arvostelun laittomaksi. Kyllä hän teki sen ihan omasta tahdostaan. Se kertoo jotain henkilön omasta asennoitumisesta avoimeen yhteiskuntaan, ei mistään reaalipolitiikasta.

Kimmo Leino

Nimenomaan "tasapuolisesti" kaikilta ! Kansanedustajien eläkelaki EI sisällä elinaikaodotetta eli eläkelikkuria; kansanedustajien sopeutuseläkettä EI olla poistamassa; kansanedustajiejn VEROTTOMIA kulukorvauksia EI olla poistamassa; Kreikalle annettavia avustuksia EI olla leikkaamassa !

Kuinka tuosta yhtälöstä on luettavissa "kaikkien tasapuolisesti" on osallistuttava leikkauksiin ?

Niin ja PK-yrittäjiltä varastettiin 1,3 - 3 miljardia euroa "lailla 444/2012 "; jo huhtikuussa 2012 Iltalehti uutisoi "Eduskunnassa muhii miljardikaappaus" !

Leikataan LISÄÄ niiltä, joilta jo on leikattu KEINOJA KAIHTAMATTA ... mutta omiin "pieniin" etuuksiin; kuten EU-"kansanedustajien" arvonlisäverottomiin ostoksiin EI olla koskemassa; monet heistä ostavat tuolla verottomuuteen oikeuttavalla kortilla MYÖS sukulaisilleen tavaroita ( olin kassajonossa; ja niin monta maitoa ei voi mennä yhdelle perheelle ).

Järjestetäänkö julkinen tutkimus KUINKA paljon kukakin euroedustaja ostelee VEROTTOMIA tuotteita / kuukausi ... voisi moni hämmästyä !

On ihan kivaa nostaa "arvonlisäveroa", kun ei itse tarvitse osallistua sen maksamiseen !

Nyt joku journalisti pyytäämään tietoja siitä paljonko verotuloja on menetetty "edustajien" verottomien ostosten takia ?

Ilmanko hallitus miettii; mitä tehdä kun kansalaiset on keksinyt saman ja rahtaavat viinaa virosta ! ... seuraavaksi limua ja sokeria !

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Politiikoilla on kohtalaisen pienet mahdollisuudet vaikuttaa Suomen vientiteollisuuteen. Itse osoittaisin syyttävän sormen suomalaisten suuryritysten johtoon päin, ei haluttu tai ymmäretty laajentaa teollisuustuotantoa, tuotekehittely oli lapsenkenkissä, kuviteltiin ,että vain metsä, metalli, myöhemmin elektroniikkateollisuus riittää Suomen viennin tukijaloiksi. Markka-aikana paruttiin devalvaatiota avuksi, kun olisi pitänyt miettiä, mistä heikko kilpailukyky oikein johtui. Jukka Härmälän "sekoilu" jenkkilässä maksoi tuplasti sen mitä Kreikka-paketit ovat maksaneet. Ruotsi hylkäsi jo ajat sitten telakkateollisuuden, autoteollisuus on mennyttä, mutta tilalle on luotu uutta, tämä näkemys suomalaiselta yritysjohdolta on ollut kokonaan hukassa. Joskus on todettu Suomessa on saksalaisten palkat, mutta puolalaisten laatu, vika ei ole ammattimiehissä ja naisissa, vaan johdon kyvyttömyydessä ymmärtää missä maailmalla oikein mennään.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ruotsalaiset ovat riittävän härskiä valloittajakansaa edelleen ja he ovat ymmärtäneet ajoissa, että täytyy polkea tekijöiden oikeuksia kunnolla pärjätäkseen kilpailussa.

Otetaan vaikka svedubrändit Ikea, IVT, Nibe, H&M jne, niin kaikki on tehty halpamaissa ja designteipattu meikäläisille markkinoille.

Suomalaiset pääosin ovat kunnioittaneet edes valmistusmaan alkeellisia sääntöjä, mikä on moraalisesti oikeampi tapa, mutta kilpailullisesti tappiollisempi.

Yleinen käsitys on aivan liian auvoisa. Maailmanmarkkinoilla menestyminen edellyttää riistotasolla toimimista, mutta omasta riistostamme on niin pitkä aika, että eivät ole enää kertomassa surkeuden tasosta.

Paluu surkeuteen on edessä, jos seurataan näitä harhaanjohtajia, tai edes odotetaan että ne jättävät asiat ratkaisematta. Ratkaisematta ne nimittäin jäävät, kuten Elinakin vihjasi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Isosaari, missähän on tuotettu useat keskusliikeiden Raimbow, pirkka, euroshopper tuotteet, halpamaissa. Timosaari, tuntuu olevan kovin vaikeaa hyväksyä tosiasia suomalaisten yritysjohtajien kyvyttömyydestä, ja toisiaan palkitsevasta "hyväveli" järjestelmästä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #36

Ja mikä järjettömintä, Lidl hankkii vastaavat halpatuotteensa suurin osin Suomesta :D

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ruotsi hylkäsi jo ajat sitten telakkateollisuuden, autoteollisuus on mennyttä, mutta tilalle on luotu uutta"

Kyllä Ruotsilla on vielä omistuksessa vanhat kaivoksensa ja valtion energiayhtiö Vattenfall, takovat useampia miljardeja euroa voittoja Ruotsin valtiolle. Suomi on hävittänyt tuottavat omistuksensa Fortumin puolikasta lukuunottamatta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen, en suinkaan tarkoita että Suomen pitäsi luopua suurimman luonnonvaran, puun hyödyntämisestä, päin vastoin pitää etsiä sille uutta käyttöä, kuten pientalojen rakentaminen puusta. Japanissa, missä maanjäritykset ovat yleisiä on huomattu puusta tehtyjen rakennusten kestävyys, miksemme hyödyntäisi sitä. Tämä on vain yksi esimerkki.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mutta...

Katainenhan on oikeassa siinä, että tämä on meidän vika. Me suomalaisethan (siis syylliset) olemme nämä päättäjät sinne äänestäneet.

Siis meidän syytä, meidän vika.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Myllyniemi, kummat käyttävät enemmän taloudellista "valtaa" suomalaiset politiikot vai talouselämän, kuten pankkien ja suurten vientiyritysten johto. Politiikojen valintaan voit vaikuttaa, pankkien ja teollisuusjohtajien valintaan et. Jos jossain on "hyväveli" järjestelmä, se on talouselämässä. Meillä on esimerkkinä Jan Hurri, talouselämän "puudeli" joka osaa kääntää katseet pois todellisten ongelmien luojista, talouselämän, toisiaan palkitsevista kyvyttömistä johtajista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Granlund, minäpä kysyn ihan suoraan näin, jotta minkä tahon sitä taloudellista valtaa tulisi käyttää?

Kysyn, koska arvelen vastauksesta selviävän erään varsin perusteellisen näkökannan eroavaisuuden. Tuo kommentti #30 antaa jo hyvät vihjeet tähän.

Käyttäjän juhavaananen kuva
Juha Väänänen

Kataisen sepustukset yhteisestä vastuusta ovat naurettavia. Kuluneissa vaaleissa olen äänestänyt tietoisesti Stubben ja Kataisen kokoomusta vastaan, koska jo heti alkumetreillä oli selvää, että kun nämä poitsut päästää valtaan niin katastrofi on väistämätön. Nyt seistään jo kurkkua myöden suonsilmässä ja Jyrkillä on otsaa paasata yhteisestä vastusta. Katainen on kiistatta Suomen poliittisen historian surkein pääministeri.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tämä kuva kertoo kaiken siitä logiikasta, talouspoliittisesta osaamisesta, henkisestä kypsyydestä ja kokemuksesta jolla Kataisen sixpäckissä asioita hoidetaan:
http://jamesgonzo.wordpress.com/2012/06/06/jyrki-j...

Kimmo Leino

Tänään uutisissa jopa presidentti heristi syyttävää sormea eläkevakuutusyhtiöitä vastaan; koska ne käyttävät valtaa monien yhtiöiden hallituksissa Suomessa !

Mutta presidenttikään ei uskalla vaatia lailla 444/2012 vakuutusyhtiöille eduskunnan päätöksellä siirretyn 1,3 - 3 MILJARDIN euron palauttamista OIKEILLE omistajille ? ( Iltalehti huhtikuu "Eduskunnassa muhii miljardikaappaus" ).

Suomessa siis todellista rahan ja osin lainsäädäntövaltaa näyttää käyttävän "vakuutusyhtiöt" jotka saavat haluamansalaista "lainsäädäntöä" josta esimerkkeinä mm. Pelastusalan takuupalkkalaki ja laki 444/2012 PK-yrityksille olleen velan nollaaminen "vakuutusyhtiöiden" taseissa joka "vaati" perustuslain manipuloiniin; jottei kukaan voi laittaa asiaa "esitutkintaan" PL 118 § Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset ...Syyteoeikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslin mukaan on käsiteltävä valatkunnanoikeudessa.

Eikä tämä Suomen "järjestelmä" tähän loppunut ! Oikeusministeriö "lahjoi" Kansainvälisen rikostuomioistuimen tekemään "sopimuksen" jossa Suomi maksaa KAIKKI Ruanda-"oikeudenkäynnin" kustannukset ja saa "sopimuksen" jolla Kansainvälinen rikostuomioistuin tulee TOIMIVALLATTOMAKSI Suomea koskevissa "yksittäistapauksissa"; jollaisia ovat KAIKKI PL 118 §:n syyteoikeudettomat tapaukset !

Näitä tapauksia oli Eduksunnan oikeusasiamiehen päätöksen 876/2/05 ( julkis 20.12. 2007 ) mukaan jo 2005 useita ?

Oliko Niinistön sormenheristys "vakuutusyhtiöille" merkki, että he eivät saa vaatia enää enempää Suomen yhteiskuntarauhan takaamiseksi ... muuten KOKO TOTUUS uhkaa paljastua kaikkine taustoineen ja eläkejärjestelmän varojen varkauksineen ?

Keitä olisivat mahdollisesti ne; jotka istuisivat Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa tai valtakunnanoikeudessa KUULTAVINA tietoisista ihmisoikeusrikoksista ? ( ilman lahjontaa ja manipulaatiota )

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Heh, kyllä myös tekisi mieli jokunen kommentti Erkki Liikasesta heittää sivuraiteelle mutta eiköhän arvostus ole tullut jo yllä ilmi, politiikka kun ei vaan välttämättä opeta kaikkeen .. Ilmarisen sijoitusjohtajalle kuitenkin pisteet sijoitustoiminnan perusasioiden hanskaamisesta Talvivaaracasessa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Oiskos Himasen sinisestä-kirjasta nyt hyötyä?
Ja että vielä "kestävän kasvun malli".

Juhani Viitanen

"Ansiokkaasta median toiminnasta huolimatta työryhmien työskentelyn tuloksista ei kuitenkaan saanut mitään kuvaa."

Samaa ihmettelin itsekin. Oli aika hupaisaa katsoa YLE:n sivuilta seminaarin ohjelmalistaa. Kyseiset 52 huippukallista erikoispäättäjää oli jaettu firmaseminaareista tuttuihin työryhmiin istumaan pariksi tunniksi.

"Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen kertoo foorumin
aikataulusta: Alustusten jälkeen osallistujat jakautuvat
kuuteen pienryhmään käsittelemään talousaiheita.
Ryhmätöiden tuloksia esitellään iltapäivällä."

Eri työryhmien henkilöjakoakaan ei esitelty missään vaiheessa. Minne työryhmään kokouksessa tavallisina rivijäseninä paikalla olleet Katainen ja Urpilainen asettivat itsensä? Entä minne kokouksen onnistumismahdollisuuksia epäillyt Soini tyrkättiin? Pääsikö hän keventämään oman työryhmänsä puurtamista melonisutkauksilla?

Työryhmien 2 h työskentelyn tuloksista maan pelastamiseksi ei lopulta tosiaan kuultu yhtään mitään. Koko työryhmiin eri kabinetteihin jakaminen vaikutti olleen vikatikki kaiken kaikkiaan.

Saatiin sellaista vapauttavaa sijaistoimintoa päivän täytteeksi. Kun aika nopeasti kävi ilmi että kokoonkutsuja Kataisella ei ollutkaan esittää virkamiestensä valmistelemana yhtään minkäänlaisia suunnitelmia, laskelmia tai avauksia tai mitään.
Pääministeri Sorsalla kuulemma oli sellaisia mukanaan, aikanaan siinä oikeassa Korpilampi-seminaarissa.

Nyt ei oikein tiedetty mitä tässä näin pienessä hätäkokousajassa voi tehdä.

Jakaudutaan sitten vaikka työryhmiin. Kellään superpäättäjistä ei tuntunut oikein olevan halua alkaa oikeista asioista vaivalloisesti keskustelemaan. Tai edes alustavasti minkäänlaisista linjauksistakaan mitään sanomaan.

ulf fallenius

Vellu Heino silloin kuin lähtee kysynnästä 30% ei auta palkkanalennukset vaan irtisanominen on totista totta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Juu ja silloin se kysyntä vain kasvaa,eiks vaan?

Vai miten ajattelit..tuotteen saa tehtyä halvemmalla,koska on vähemmän väkeä talossa ja enemmän irtisanottuja ostajia?

Lasse Kosonen

Kalevi Sorsan kommentti edusti omaa aikaansa. Tuolla Heurekan porukalla tuskin on hyviä neuvoja koska he jopa hyötyvät tämänhetkisestä tilanteesta.Leipäjonoista ei ollut ketään kutsuttu paikalle. Parempi olisi Kataisenkin vaan olla optimistisella mielellä kyllä trendit fiilistely ja toiveajattelu kantavat laman yli. Syyllisyyden jakaminen myös keventää hänen mieltään.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Guggenheim, Sininenkirja ja Heureka.
Voi taivahan talikynttilät mitä höttöunelmaa kaikki.
Turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta.

Käyttäjän JussiLehtola1 kuva
Susi Lehtola

"Kuuluttaisinkin lähinnä myöntymistä sille tosiasialle, että paras edustus ihmisille toteutuu päivittäin ruokakaupassa, vientiyrityksen myyntitiimissä ja työhönottohaastattelussa."

Kunpa näin olisikin. Valitettavasti ruokakaupankin tosiasia on se, että rakenteellisen korruption myötä S-mafialla on määräävä markkina-asema, ja S-mafian asiakkailla on yhtä paljon sananvaltaa kuin neuvostokansalaisella konsanaan...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Olemme kaikki syyllisiä.

Heureka.

Joku jossain (ehkä täällä puheenvuorossa kirjoitti näin ja lainaan häntä. En muista joten olkoon sanoja tuntematon)

"Tilaisuuden puheenjohtajana toimii mies joka osti Saksasta neljällä miljardilla ilmaa, avauspuheenvuoron käytti pojankloppi, joka on saanut maan tähän kurjaan jamaan, tieteellisen katsauksen piti professori, joka oli takuutusten pääasiallinen taustavaikuttaja, Suomen Pankin katsauksen vakavaan tilanteeseen teki mies, joka oli 1990 laman pääarkkitehteja. Varmaan tästä tulee todella hyvä kokous ja loppupäätelmät aivan nerokkaita." - tuntematon

Heureka. Olemme kaikki syyllisiä.

Kimmo Leino

Hallituksen KEPIT ovat loppu; tai niitä ei enää uskalleta käyttää ?

Hallitus heitti ensimmäisen porkkanan pitkään aikaan : Työttömille oikeus tienata 400 euroa tukien katkeamatta !

Onko siis "palastusalan takuupalkkalaki" vuodelta 2010 saamassa jatkoa ? Laista siis aiotaan poistaa "torsous"; jonka kansanedustaja mainitsi jo 2010 ?

Kaikken köyhimmät jokaisen sentin kuitenkin laittvat kuluukseen heti saatuaan ja nyt löytyi OIKEA kannustin ... työnteolla voi parantaa elintasoa ILMAN; että joutuu virkamiesten sylkykupiksi kahvin keittämisestä ilmaiseksi !

Katsotaan kuinka nopeasti laki saadaan voimaan ? Jos laajennetaan "Pelastuslan takuupalkkalkia" vain takupalkkalaiksi se voidaan tehdä ministerin ja presidentin asetuksella kahden viikon aikana ... mutta jos halutaan peitellä että 2010 tehtiin virheellisesti takuupalkkalaki vain "pelastusalalle" kestää voimaansaattaminen VÄHINTÄÄN 1/2 vuotta !

Aika näyttää; aika näyttää !

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Elina kirjoituksesta!

Tämän päivän taloustilanteen syyllisiä löytyy tästä kotisivuni osoitteesta

http://koti.mbnet.fi/jorjaa/historia.php

Klikkaa linkit liitteistä 1a ja 1b.

Kysymyksessä on valtiopetos, rikos, joka ei vanhene.

Terveisin
Jorma Jaakkola
Kokoomus
Kokemäki

ulf fallenius

Vellu Heino jos kysyntä laskee 30%pysyvästi tai pitkäksi aikaa niinkuin nyt on käynnyt niin yritys joutuu sopeuttamaan menonsa sen mukaan mihin yleensä sisältyy irtisanomisia ja muita säästöjä.Yksinkertaista matematiikkaa.Palkkan alennukset on utoopia jo pienipalkkaisilla aloilla niin mielummin pienempi porukka työmaalla jos on pakko.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset