Elina Lepomäki Mahdollisuuksien maa

Ei mennä Italian vipuun, Rinne!

Tuore valtiovarainministeri Antti Rinne aloitti eilen ensimmäisen EU-kokouksensa kehottamalla ”kuuntelemaan tarkasti Italiaa”. Italia on pääministerinsä Matteo Renzin johdolla puhunut voimakkaasti löysemmän talouskurin puolesta.

Löysempi talouskuri ja suurempi, velkarahoitteinen valtion tase ovat toki olleet Rinteenkin agendalla jo pitkin kevättä. Silti siltä osin kuin löysempi kuri tai ”olemassa olevien sääntöjen sisällä joustomahdollisuuksien käyttäminen”, kuten Rinne asian muotoili, tarkoittaa EU:n sisällä tiivistyvää yhteisvastuuta, pitäisi suomalaisten olla varovaisia.

Italia ajaa luonnollisesti itselleen edullista politiikkaa, ja nyt puheenjohtajamaana se aikoo käyttää vaikutusvaltaansa talouspolitiikassa suuremman yhteisvastuun puolesta. Sillä on syynsä.

Saapasmaa on maailman kolmanneksi suurin velallinen, ja 5,4 % maan bruttokansantuotteesta menee pelkästään korkojen maksuun. Italian velkasuhde on 133 % ja lähestyy 150 prosenttia sitä nopeammin mitä alhaisempana inflaatio pysyy. Italia on ollut suurimpia EKP:n hätäohjelman LTRO:n käyttäjiä (viime vuonna suurin). Suuri osa italialaispankeista ei pysty rahoittamaan toimintaansa markkinaehtoisesti.

Italia ei tule pääsemään kasvu- ja vakaussopimuksen velka- tai vajerajoihin meidän elinaikanamme ellei velkaa sosialisoida yhteiseen taseeseen joko EKP:n avulla (kuten vaivihkaa tapahtuu) tai euroalueelle viime vuosina rakennettujen rahastojen (tai tulevaisuudessa eurobondien) avulla.

Italian valtio ei koskaan tule maksamaan velkaansa talouskasvulla. Pelkästään korkotason normalisoituminen nyt historiallisen alhaisilta tasoilta ajaisi Italian maksukyvyttömyyden partaalle. Ainoa tapa Italialle hoitaa velkansa onkin inflaatio, jonka perään se nyt huutelee.

Rinteen kannattaa muistaa, että heikosta valtiontaloudesta huolimatta italialaisen kotitaloudet ovat sangen varoissaan – erityisesti suomalaisiin verrattuna. Laajamittaisesta veronkierrosta ja virallista elinkeinoelämää kaihtavan kansalaisyhteiskunnan ansiosta on italialaisten yksityinen varallisuus suurimpia Euroopassa; jopa suurempi kuin Saksassa.

Italialaisten kotitalouksien nettovarallisuus on keskimäärin 275 000 euroa. Suomessa se on 161 500 euroa. Halutessaan italialaiset voisivat siis rahoittaa kotivaltionsa velat (noin 84 000 per kotitalous) ja silti yksityistalouksien varallisuus olisi korkeampi kuin Suomessa!

Italialle sopisi siis oikein hyvin yhteisvastuullistaa julkiset velkansa muiden eurooppalaisten veronmaksajien harteille ja yksityishenkilöinä jatkaa grappan juomista omilla velattomilla tiluksillaan. Kotitalouksien velkaantuneisuus on Italiassa vain noin 65 % (Suomessa 104 %).

--

http://lepomäki.net/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

32Suosittele

32 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kannattaisi edes hetkeksi laittaa nuo rahalaskelmat sulkumerkkeihin ja miettiä miten talous järjestyisi ilman raha.
Nykyisin rahasta on tullut kaiken taloudellisen toiminnan tavoite ja määräjä sensijaan, että olis vain vaihdon väline. Sitäpaitsi välinefunktiossaankin rahasta on tullut aivan liian kallis.
Miten suuri osa taloudellisesta toiminnasta on pelkkää rahan käsittelyä?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Miten tämän tavallinen kaduntaallaja voi ylipäänsä hahmottaa-molemmat/Rinne&Lepomäki) ovat tavallaan oikeassa !?
En voi ymmärtää työttömien hylkäämistä,saati elvytystä lainarahalla tai investointeja tuottamattomiin kohteisiin !
Miettikää keskenänne mikä voisi olla suomelle hyväksi,,ei tämä minun äö:llä aukene(118)!
Suurteollisuus ei ratkaise työttömyysongelmaa enää koskaan,se on jokaisen itsensä vastuulla jatkossa miten itsensä ja perheensä elättää,sen olen oppinut pitkän elämäni aikana,,nutta toisaalta oppi ja elämä jatkuu:)
P.S tsemppiä eduskuntatyöhön:)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei mennä ei..mennään kokoomuksen vipuun ja ollaan maksettu tähän mennessä pelkkiä korkoja valtionvelasta yli 70 miljardia..toistan,yli 70 miljardia.

Ja jos ainoa lääke kokoomukselta on velkojen sosialisointi yhteiseen taseeseen niin nopeasti pois sieltä hallituksesta tiivisti oppositioon.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Italia ajaa luonnollisesti itselleen edullista politiikkaa."

Kysymys kuuluu, koska kokoomus alkaa ajamaan Suomelle edullista politiikkaa? Suomessa on ollut nyt yhtäjaksoisesti seitsemän vuotta ensin kokoomuslainen valtionvarainministeri ja sitten pääministeri. Tuona samaisena ajanjaksona talouskasvua ei de facto ole ollut.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jotain hyviä uutisia sentään: Jyrki Katainen ei jatka talouskomissaarina, vaan hänen tilalleen nimitetään sosialisti. Ehkä Eurooppaan saadaan vihdoin ja viimein talouskasvua:

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12887117885...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ehkäpä, sillä sitä ikuista kasvuahan tarvitsee nimenomaan sosialismi, eikä suinkaan vapaa markkinatalous, jonka synniksi se yleensä kuitenkin lasketaan.

jorma Hakkinen Vastaus kommenttiin #9

Karl Polanyi: "Markkinatalous on itsesäätelevien markkinoiden järjestelmä, jota ohjailevat vain ja ainoastaan markkinahinnat." Vaan missä tämä vapaa markkinatalous luuraa, koska sitä ei ole näkynyt missään maassa koskaan? Tietääkö kirjoittaja vastauksen?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä varten pitäisi saada talouskasvua. Mikä siinä oikeesti kasvaa?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #10

Sosialismi tarvitsee sitä, koska kun jaetaan toisten rahoja, niin yleensä saamapuolen väkimäärä tai vaatimukset (tai molemmat) ajan kuluessa kasvaa, ja maksajapuoli tuppaa vastaavasti kutistumaan. Syntyy vajetta, jonka täyttämiseen tarvitaan sitä talouskasvua.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #15

Marx, tietänet hepun ;) sanoi että työ synnyttää lisäarvon.

Nykyäänhän työ teetetään kehitysmaissa, sieltä tuodaan koneet ja ne tekee työt, omistajat kuorii kermat päältä ja sinä koet tulleesi ryöstetyksi. Melkoista logiikan riemulentoa..

Demokratian ongelma tietenkin on talouskasvu kun kaikki tahtoo tasa-arvoisesti olla juppeja, mutta ehkä vain aluksi päästyään köyhyydestä? Nuorilla on ympäristöarvoja ja apljon muitakin arvoja kuin juntti/jupeilla, nousukkailla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #17

Pirjo Jokinen: - "Nykyäänhän työ teetetään kehitysmaissa"

Turhan yleistävä väite. Kyllä minä ainakin tunnen monta tyyppiä, jotka tekevät töitä ihan täällä Suomessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Mistä ne rahat tulee, maksajatko niitä tekee?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #18

Maksajat tuottavat jotain tavaroita tai palveluita, joita ihmiset haluavat ostaa, ja tuottavat siten lisäarvoa, josta sosiaalivaltiot verottavat osan. Rahat tekee keskuspankki, Suomen tapauksessa Euroopan Keskuspankki, ja ne lasketaan liikkeelle liikepankkien kautta lähinnä lainoja myöntämällä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

Jos maksaja maksavat tavaroilla niille jotka niitä tekevät, mihin sitä
keskuspankkia ja rahaa tarvitaan?

Kim Leino Vastaus kommenttiin #37

Yritätkö nyt tosissasi hehkutella vaihtokauppataloutta? Luulisi jokaisen aikuisen ymmärtävän, että kaupankäynti on huomattavasti vaikeampaa kun molempien osapuolien pitää haluta juuri silloin juuri sitä mitä toinen tarjoaa.

Keskuspankki ei toki ole välttämätön, mutta sinne missä on ihmisiä syntyy aina vaihdon väline, oli se sitten oravan nahka, hopeakolikko, varastokuitti tai savuke. Kaikkia näitä ja monia muita esineitä on käytetty tai käytetään yhä valuuttaan verrattavana vaihdon välineenä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #39

Missä muinaisuudessa eläät kun et tiedä, että nykyisin tieto kulkee valon nopeudella, ja mitään kaupantekon esineellistä välinettä ei tarvita.
Kaupat voidaan kirjata suoraan ilman rahavälitystä. Sen käsittely monimutkaisine kiemuroineen on tullut aivan liian kalliiksi.

Kim Leino Vastaus kommenttiin #43

Kerro toki miten tämä prosessi toimii. Kerroppa vaikka esimerkki siitä, miten näppärästi vaihdat kumisaappaasi korilliseen hehkulamppuja käyttämättä vaihdon välinettä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #55

En minä ole mitään vaihtokauppoja esittänyt.
IT-alan asiantuntijat voivat varmaan kehittää ratkoisumalleja miten kaupat rekisteröidään.

Kim Leino Vastaus kommenttiin #56

Kuka mitään mistään rekisteröimisestä on puhunut? Rekisteröintiä ei tarvitse kuin verottaja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #68

Tarkoitin suomeksi sanottuna kirjaamista, muistiin merkitsemistä.

Kim Leino Vastaus kommenttiin #70

Selvästikään en yhtään ymmärrä mistä puhut. Käsittääkseni saat kirjata menosi ja tulosi ylös ihan miten haluat. Kirjoita vaikka lapulle jos IT-ratkaisut eivät miellytä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #15

Jani,eiköhän se tänä päivänä ole,että pääoma tarvitsee kasvua,koska muuten se ns.laiskistuu. Tämä tietysti kertaantuu pörssissä missä vaaditaan kasvua sijoitetulle pääomalle.

Sosialismia on aivan turha tähän sekottaa..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #32

Siis pörssi tarvitsee kasvua.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #38

Ei pörssi mihinkään kasvua tarvitse. Kim Leino tuossa jo selittikin, mutta kommentoin itsekin, kun tuo "pääoma tarvitsee kasvua" jauhaminen on niin ärsyttävää. Sille ei ole annettu mitään perusteluja, eikä sellaisia löydykään, koska se ei ole totta. Ei pääoma mihinkään kasvua tarvitse. Toki pääomasijoittajat hyötyvät kasvusta, mutta kyllä he pientä tuottoa saisivat, vaikka talous ei kasvaisikaan. Jos sijoittaa vaikkapa kauppaan, jolle jää joka vuosi voittoa satatuhatta euroa, niin sijoittaja(t) saa(vat) sen satatuhatta vuodessa ja lienevät tyytyväisiä ihan ilman mitään kasvuakin. Saattaisivat tyytyä jopa yhdeksäänkymmeneentuhanteen, jos parempia sijoituskohteita ei olisi tarjolla.

Kyllä se on sosiaalivaltio, joka sitä kasvua tarvitsee, koska se tosiaan perustaa jatkuvasti elämisensä tulevaisuuden tuottoihin, ja useimmiten yhä kauempana ja kauempana olevan tulevaisuuden tuottoihin. Velkaantuneet sosiaalivaltiot romahtaisivat ilman talouskasvua. Pääomat vain ehkä hieman harmittelisivat pudonneita tuottoja, mutta sopeutuisivat nollakasvuun tai jopa talouden kutistumiseenkin ihan hyvin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #48

Niinpä, kukaan ei tarvitse kasvua. Kuitenkin ministerit ja Eu-parlamentaarikot hokevat sitä kuin jotain herätytskokouksen mantraa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #54

Sosiaalivaltio eli ns. hyvinvointivaltio tarvitsee kasvua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #60

Mikä hyvinvointivaltio? Se oli ja meni.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #60

Millainen on valtio joka ei ole sosiaalinen?
Yhteiskunnallisuus on ihmisen lajiominaisuus.

Kim Leino Vastaus kommenttiin #62

Ei sosiaalivaltio, vaan sosialistivaltio. Ei-sosialistinen valtio tosin on maailmanhistoriassa harvinaisuus, sillä valtion väkivaltamonopolia on tyypillisesti aina käytetty varallisuuden siirtämiseen joko hallitsijalle itselleen tai hänelle läheisille ryhmille.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #69

Ylipäänsä omistusoikeutta on aina viime kädessä turvattu väkivallalla.

Kim Leino Vastaus kommenttiin #71

Ja hyvä niin. Ilman yksityisomaisuuden turvaa kukaan ei koskaan investoisi mihinkään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #73

Mitä haittaa siitä sitten olisi?

Kim Leino Vastaus kommenttiin #32

Sosialistivaltiot elävät jatkuvasti velaksi tulevaisuuden ihmekasvuun vedoten, joten heille talouskasvun pysähtyminen merkitsee katastrofia.

Pörssit toki nauttivat talouskasvusta, koska laajat nousutrendit houkuttelevat asiakkaita (sijoittajia), mutta on aika hyödytöntä spekuloida teoreettisten nollakasvuskenaarioiden vaikutuksia, koska vaikka maailmantalouden kokonaituottavuus jotenkin maagisesti jämähtäisi nollaan, olisi eri sijoituskohteilla silti eroja. Osa olisi voitollisia ja osa tappiollisia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Velkahan siinä kasvaa, jos kasvetaan velkarahalla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #25

Tarjoatko jotain muuta kuin velkarahaa vaihtoehdoksi?

jorma Hakkinen Vastaus kommenttiin #25

Maailman taloushistoria ei minun tietääkseni tunne kuin yhden velkojensa maksajan, nimittäin Suomen. Muut ovat joko järjestelleet velkansa (kuka mitenkin), lainanneet painokoneelta tai (mikä sama asia) inflaatiolla hoidelleet velkansa. Herää kysymys, miksi täällä jauhetaan velkaongelmaa ja velanmaksua näin kiivaseen (ja utopistiseen) sävyyn? Vai onko tarkoitus olla taas maailman hölmölä, joka maksaa Saarijärven Paavon pettuleipätyyliin taas velkansa (ja osin muidenkin siinä sivussa) viisaampien naureskellessa vieressä.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna Vastaus kommenttiin #50

Maailman taloushistoria ei tunne yhtäkään velkojensa maksajaa. Sotakorvaukset Suomi maksoi mutta ei valtionvelkaa.

http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/kuviopankki...

jorma Hakkinen Vastaus kommenttiin #57

"Suomi oli ainoa Euroopan maa joka maksoi velkansa Yhdysvalloille. Vuosien 1918 ja 1920 välillä Suomi lainasi 8 miljoonaa dollaria Yhdysvalloilta helpottaakseen sodan jälkeistä ruokatilannetta"..."Suomi maksoi velkansa nopeutetussa aikataulussa vuoteen 1976 mennessä". Velkaa lyhennettiin myös Suuren Laman ja sotien aikana. "Poikkeus vahvistaa säännön", sanotaan. Tosin herää kysymys, onko suomalaisten, joita on alle promille maapallomme väestöstä, järkevää esiintyä tyhmänylpeänä poikkeuksena ja mitä sillä on saavutettu?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #50

Sama minäkin olen ihmetellyt. Eihän kyseessä ole kuin rahaa.
Timantitkin ovat arvokkaampia, niitä kannattaisi jättää tulevien sukupolvien hätäpäivän varalle.
Minä luulen, että velkaantumiseen vetoaminen on sumutusta jolla puolustetaan meidän todellisten varojen siirtoa muiden hallintaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

@4. Lystikästä.
22.6.2011-4.4.2014 asti Vasemmistoliitto ja ministerinsä (osana six-pack-hallitusta) olivat siunanneet kaikki Kataisen hallituksen aiemmat budjettiriihet ja "Suomelle edullisen politiikan", jona aikana "talouskasvua de facto ei ollut", joten Jiri Niemisen kommentti loistaa yön pimeydessä yhtä kirkkaasti kuin Putinin väite, ettei Krimillä ollut venäläisiä joukkoja. :D

Muuten olen Italian EU-puheenjohtajakaudesta - pukki kaalimaan vartijana omine ketunhäntineen - blogistin kanssan samoilla linjoilla, riippumatta hänen puoluekannastaan. Itse asia on syytä nostaa tikun nokkaan huolimatta siitä, mitä pääministeri Stubb ja valtiovarainministeri Rinne tilanteesta ovat mieltä.

Suomen edun nimissä Rinteen voisi vaihtaa esim. Lepomäkeen, vaikkei sellaista iloa Suomelle kai suoda :D

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Kyllä. Samansuuntaiseen tulokseen olen tullut blogistin kanssa. Rinne mieluummin kurittaa oman maansa työeläkeläisiä, kuin näkisi italialaisten maksavan omat velkansa, kuten Lipponenkin aikanaan, kun tämän työeläkeläisten kurittamisen aloitti. Rinne vielä lisäsi eläkeläisten taakkaa, jäädyttämällä inflaatiokorotuksen 0,4%:iin.

Italialaisten taktiikka on aivan selvä ja ollut näkyvissä jo jonkin aikaa.
Yksityiset taloudet ovat laittaneet rahapussinsa suut aikoja sitten tiukkaan ja ottaisivat mielelään vastaan meidän rahamme yhteisvastuun muodossa. Sitten kun saapasmaan asukkaat saisivat yhteisvastuun läpi, pussin suut aukaistaisiin ja sama pellossa eläminen jatkuisi, julkisesti. Oikeastaan jatkuu nytkin, mutta siitä ei maailmalle huudella.

Jukka Laine

Suomi onkin seuraava kriisimaa. Ei saapasjalkamaa. Viimeisen reilun kahdenkymmenen vuoden aikana suuret ikäluokat ovat ajaneet etujaan sillä seuraamuksella, että yhteinen omaisuus on myyty ja velaton Suomi on ottanut yli 100 miljardin euron velkapiikin. Ja heidän työeläkkeet ovat yhteisen velan takuuna. Ilman matemaattisia laskutoimituksia sanoisin, että kun valtio lainaa 25% menoistaan, niin nämä eläkeläiset ammattivalittajat eivät taakasta tiedä vielä mitään.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Toivon totisesti, että Kokoomus soveltaisi Liberan tietotaitoa. Muutoin meidän käy huonosti, kuten on jo käynyt.

Ei pidä pelkästään tuijottaa Suomen nousemista. Jo nyt on saatu ennätykseen ja nousuun työttömien koulutus ja määrä, valtiovelat, byrokratia, julkisen sektorin koko, kokonaisveroaste, eu-määräykset, ulkomaille myydyt firmat jne.

Asioita ei saada kuntoon rakentamalla asioita talouskasvun haaveen tai harhan varaan, jota nyt toteutetaan. Toivotaan maagisen talouskasvun sitten joskus syövän velat ja ylensyönnin. Toivotaan rahaa heruvan Potterin ja EKP:n taikaseinästä aina vain lisää. EU:ssa poliitikot valehtelevat toisilleen EU:sta maailman kilpalukukykyisimpänä alueena jo kolmatta vuosikymmentä.

Tosiasioiden hyväksyminen on välttämätöntä henkisellekin parantumiselle.

Suomikaan ei voi rikastua pelkästään palvelemalla toisiamme uudella velkarahalla, kuten ei euroaluekaan. Kun tullaan kerralla alas kuplasta, niin mennään syvälle. Ei kannata tuijottaa taustapeiliin Euroopan rikasta menneisyyttä, jolloin tehtiin töitäkin. Kiina voi kohta näyttää rikkaalta. Intialaiset konsulttifirmat palkkavat jo suomalaisia.

Hommaa ei voi pyörittää loputtomasti maksamalla uudella velalla vanhoja velkoja ja uusimalla niitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä varten Suomen pitäisi rikastua?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Juuri näin. Etelä-Euroopassa Kreikkaa myöten on kyllä runsaasti varakkaita kotitalouksia. Olisiko paikka obligaatiotyyppisille "pakkolainoille", joilla kotitaloudet ottavat vastuuta valtion veloista. Saavat sitten rahansa takaisin kun valtion talous on kunnossa.

Pentti Järvi

S. Turunen on yksi naurettavimpia kommentoijia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Pentillä ei tainnut olla aikoinaan Suomen valtion obligaatioita?? Japanissakin ne pelittää. Huomaa myös "lainausmerkit". Mutta olen iloinen, että saan perheyrittäjänä hauskuttaa mm. Pentti Järveä. Lupaan jatkaa ilontuottamista.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Kaikki mukaan talkoisiin! Pankkitalletuksenne on vaihdettu tuhat euroa ylittävältä osalta 30-vuotisiin velkakirjoihin, terveisin valtio.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Valtiohan myy yhteistä kansallisomaisuutamme pilkkoamalla rannat ja metsät pieniksi paloiksi.
Tuleeko talous kuntoon lahtaamalla viimeisetkin lypsylehmät kuten Altia?
Mitä tarkoitat "saavat rahansa takaisin"? Mikä raha?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

meinaaks elina että verorikolliset pitäs laittaa kuriin ja verot maksuun?

Jouni Nordman

Eli Sumessa pitää alkaa kunnolla ihmisiä valistaman Valtiontalouden pelastamis talkoilla, joss nimen omaan keskitytään miten harmaantalouden arvo vaoidda kasvattaa, sillä oleelista on kansalaisten omanpääoman kasvattaminen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Talkoohenkeä tarvitaan pikemmin kuin kilpailukykyä.

Jouni Nordman

Minkä taki talkoita tehdään, sillä itse en ole valmi maksamaan yhtään lisää veroja, kun tiedän kuinka tehoton on niiden rahojen käyttö. Eli Suomessa jos halua innovoida, niin se pitää tehdä viranomasilta salassa, sillä kateelline viranaomane keksii aina jonkin pykälän millä sen voi kieltää, sillä meidän halinto elimille on tehty valtavan hyvät lait kaiken estämiseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Köyhät joutuvat maksamaan suhteettomasti veroja.
Jyrkin tuloveroprogressio on köyhyysrajan kohdalla. Sitten väitetään että tuloerot kaventuvat kun köyhistä tulee rutiköyhiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

En minä viitannut Kataisen leikkaustalkoihin tietenkään. Ei siinä ole mitään yhteistyötä että kaavitaan muruja köyhien taskunpohjista.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Suomessa kytätään, josko se Euroopan veturi Saksa imaisisi mukanaan, Saksahan on Euroopan taloudessa ykkönen.

Suomikin on jossain ykkönen, nimittäin Euroopan nopeimmin velkaantuva maa!

Ei tämmöistä velkapommimaata mikään veturi kykene pelastamaan. Täällähän survotaan suohon pieninkin oma-aloitteisuus. Ei kertakaikkiaan kannata tehdä yhtään mitään, ei neuvostoliittolais-tenkaan kannattanut aikoinaan. Jos jotain saat kasaan, niin sossut tulee ja sosialisoi.

Kun katsoo tätä Euroopan velkamaiden top-5 listaa, niin Italian, Espanjan, Portugalin, Kreikan ja Kyproksen velkauttamisprosessin pääjehut ovat Ranska, Saksa ja USA.

Kenellä on siis intressit junailla täkyrahansa takaisin juonikkaasti yhteisellä hyvällä?

Onko euroopalaiset päättäjät hypnotisoitu vai miten ne voi olla noin "urpoja", että joka vipuun mennään muitta mutkitta ja sitten kuvitellaan, että sillä tienataan?

"Orkesteria" johtaa banksterit, elitistit ja sosialistit. Viimeksi mainitut kuvittelevat harhaisuuden vallassa rakentavansa parempaa maailmaa kun taas kaksi ensin mainittua sen sijaan tekevät pönttöpoliitikkojen kustannuksella omaa bisnestään Eurooppalaisten veronmaksajien selkänahalla.

Että tämmöiseen kovaan ytimeen "huippupoliitikkomme" väen väkisin haluavat osallistua.

Onneksi nämä suuruudenhullut utopiat ovat aina kaatuneet omaan mahdottomuuteensa ja niin tulee käymään nytkin.

Mutta ketkä roikkuvat nahkurin orsilla kun yhteisvastuuta vähän taas tiivistellään? Eivät varmaankaan tiivistäjät itse?

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

Suhdannevaihtelu (nousukausi, taantuma, lama) on seurausta pankkien pyörittämästä velkapyramidihuijauksesta jossa pankit luo rahaa tyhjästä.
EU:ssa ei ole olemassa sellaista määrää työtä, tuotantoa, leikkauksia, yksityistämistä jne. joilla nykyisestä taloudellisesta ahdingosta voitaisiin ulos kaivautua. Kenenkään työpanoksella (oli se sitten suuri tai pieni) ei ole ratkaisevaa merkitystä. Ainoastaan sillä rahalla on merkitystä, joka pankista lainataan ja kiertoon kulutetaan. Ilman velkaa ei ole rahaa. Ilman rahaa ei ole taloutta, verotuloja, työtä ja niin edelleen.
Huono hallinto toimii pääasiassa pankkien ja keinottelijoiden edunvalvojana. Sen edustajat yrittävät monenlaisilla eri saivarteluilla mediassa ja nollatutkimuksilla peitellä tosiasiallista syy ja seurausjärjestystä sälyttääkseen vastuun yksilöille. He yrittävät myös selitellä velkapyramidia jonkun sortin sosialismiksi ja tasa-arvoksikin.
Sosialismi ei toimi koskaan näin päin. Tällainen on todellisuudessa sosiopatiaa jossa pk yrittäjien/ työvoiman tekemä arvonnousu ja omaisuudet riistetään velkapyramidia pyörittävien pankkiirien voitonjakoihin. Tulossa on taas kerran kymmeniä tuhansia pk-yritysten vararikkoja. Velkoja olisi leikattava kunnolla ja pian.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Totta hitossa taloutta voi olla ilman rahakin. Mihin sitä raha enää tarvitaan kun kaupat voidaan nykyteknologian avulla kirjata reaaliaikaisesti?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Italialle sopisi siis oikein hyvin yhteisvastuullistaa julkiset velkansa muiden eurooppalaisten veronmaksajien harteille"

Tähän Kokoomuskin on pyrkinyt, jopa aktiivisemmin kuin SDP. Kreikka, Kypros, Espanja, Portugali, Kokoomus oli vaatimassa että lähdemme hakemaan voittoja maksamalla heidän velkansa saksalaispankeille ja muille sijoittajille.

Pentti Järvi

Ensimmäinen järkevä viesti tänään.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sanoisin, että vuoden paras kommentti.

Iisakki Kiemunki

Lepomäki on hämmentävän ulalla, jos ja kun antaa ymmärtää, että grappaa kippaavat italialaiset olisivat varakkaampia kuin suomalaiset. Hän jättää kokonaan huomiotta julkisen varallisuuden. http://suomenkuvalehti.fi/nurkanvaltaaja/saksan-ja...

Toisekseeen, missäköhän hän on kuullut Renzin puhuneen velkojen yhteisvastuullistamisen puolesta?

Jukka Matti

Elina hyvä, edustamasi kok. Edustaa asiaa joka on päinvastaista mieltä kommennenttisi kanssa. Onko jo kyseisessä kokkarereiden moniajot eduskuntavaaleihin .

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Asian voi ilmaista näinkin:
Olisiko mahdollista, että olemme todistamassa reaaliajassa sitä, miten puolueen EU-kannat ovat vapaan argumentoinnin kautta muuttumassa?
Hallituksella ja Kokoomuksella ei liene enää varaa olla huomioimatta ns. taloudellisia realiteetteja ja markkinoita, vaikka se sitten merkitsisi ns. EU-takkien epämukavaa kääntämistä iltajunassa.
Lepomäki osoittaa, että sitä saatiin, mitä tilattiin, haluttiinpa sitä enää tai ei. Mitä pikemmin tämä tajutaan, sitä parempi.

Pekka J. Mäkinen

Italia on se valtio joka romahduttaa koko EUn talouden. Tämä on tietysti uskon asia, ja maailmankatsomuksellinen asia, enkä ala siitä kiistelemään. Sillä kyseessä on jo vuonna 1997 saatu näky ei profetia Euroopan tilanteesta, joka on täsmännyt kaikissa kohdin tahän asti. Viimeksi toteutunut on se valtava pakolaisten muutto Afrikasta Italian kautta, jonka Anne Lindell näki näyssään jo 8 vuotta sitten. Kaikki täsmää tähän asti, ja ongelma on se että meillä rahan puutteessa viljan varmuusvarastoja pienennetään, vaikka niitä tulisi suurentaa.

http://www.armo.info/anne_lindellin_uni_elokuussa_...

Roomahan oli muutama kuukausi sitten konkurssin partaalla. Nyt ovat siihen saaneet jo pelastuspaketin, mutta kuinka pitkälle sekään riittää.

http://www.talouselama.fi/uutiset/hyvin+menee+ital...

Sanokaa mun sanoneen: kohta koko Euroopassa ollaan Italian takia lirissä

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Piho on lähdeviitteenä nauretavuuden rajamailla. Nyt järki käteen tai korkki kiinni...

Pekka J. Mäkinen

Tämä ei ole Pihon juttu, vaikka hänen sivuillaa se on myös. Anne Lindell kirjoitti asiasta omilla sivuillaan. Pihon profetiasivujen ennustukset ovat 99,99 % muiden kuin hänen itsensä saamia. Eli on aivan turha häntä moittia. Kuten sanoin, en ala tästä kinaamaan, sillä jos joku ei ole perehtynyt profetioihin, ei hän niitä myöskään tunne, eikä sitä tosiasiaa että on paljon ennustuksia, sekä Raamatussa että yksittäisten uskovien saamia, jotka ovat toteutuneet, eikä niitä voida mitenkään laittaa sattuman piikkiin. Itse uskon tähän Annen enneuneen, koska se on jo pitänyt paikkansa täysin: esim. kriisimaiden tarkka esiintymisjärjestys, ja myös pakolaisten tulo Afrikasta Eurooppaan ja meille asti, ja tämä vain lisääntyy, ehkä hyvinkin voimakkaasti vielä. Uskokoon kukin mitä haluaa, mutta uskon että tulemme näkemään asoiden menevän juuri ennustusten suuntaan, eli kovat ajat ovat meillä Suomessa edessä ja muualla Euroopassa vielä pahemmat. Mikään ei viitaa siihen että EU pelastaisi itsensä omista kriiseistään, ja uskonkin että pahin on vielä edessä, ja se kulminoituu Italian tilanteeseen.

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Onneksi itse lähdin asuntomarkkinoille vuona 1995 ja sen jälkeen velkaa ei ole ollut yli 100.000 euroa. Nyt likimain käytetyn korealaisen auton verran. Maksaisin mieluusti oman osuuteni valtionvelasta, kunhan kerrotaaisiin tili- ja viitenumero. Ja tämä sillä edellytyksellä, että kohdallani palvelut pelaa ja ruikutus loppuu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

... eikä 10 vuoden kuluttua taas olla kukkarollasi rokottamassa ja ruikuttamassa samasta syystä... :D

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ollaanpa nyt oikein itsekkäitä ja oletetaan, ettei meidän tarvitse maksella muiden velkoja. Nykyinen rahajärjestelmä vaatii jonkun ottamaan lisää velkaa talouskasvun aikaansaamiseksi. Olisi siis hyvä, mikäli muut maat velkaantuisivat ja ostaisivat sitten Suomesta tuotteita ja palveluita, sillä

Yksityisen sektorin rahoitustase + ulkomaansektorin rahoitustase + julkisen sektorin rahoitustase = 0

Kaikki raha on velkaa, ja tuosta yhtälöstä sitten voi valita, että kenen halutaan velkaantuman?

Pekka J. Mäkinen

Koko EU:n historia on ollut pyrkimystä kohti liittovaltiota.

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/10/27/n...

Näin pankkiunioni höynäyttää meitä kohti liittovaltiota

Norjalainen kristitty kirjailija ja saarnaaja Thoralf Gilbrant teki v. 1994 Raamatun profetioiden pohjalta EU:ta koskevan kirjan: "EU - Peto vai pelastaja". Siinä hän toteaa miten jo kirkkoisät aikanaan tiesivät Raamatun tekstiin nojautuen, että Rooman valtakunta tulee uudelleen esiin Euroopassa. Ja että tämä uudelleen syntyvä Rooma tulee olemaan antikristuksen kymmenen kuninkaan (valtion tai isojen vatioiden liittymien) liitto.

Voisiko EU olla uudelleen syntynyt Rooman valtakunta?

Kun Suomi ei vielä ollut EY/EUn jäsen , Ranskan presidentti kävi v.1987 esittelemässä meille suunnitelmia tulevasta yhdistyneestä Euroopasta. Historioitsija Matti Klinge kuvaili tapausta silloin näin: "Hänen kaavailemansa Euroopan unioni on vanha Rooman imperiumi".
EU:n kommission puheejohtaja Romano Prodi totesi EU parlamentissa 13.10.1999: "Ensimmäistä kertaa sitten Rooman imperiumin kaatumisen, meillä on mahdollisuus yhdistää Eurooppa".

Nykyinen EU ei vielä ole pedon valtakunta, mutta se on se pohja jonka perustukselle tämä valtakunta nousee. On esitetty erilaisia teorioita miten ennustettu "kymmenen kuninkaan" liitto voisi olla mahdollista. Kyse voi olla esim. koko maailman jakamisesta kymmeneen osaan, jota sitten EU hallitsee. Suunnitelmia maailman jakamisesta kymmeneen osaan on jo ollut. Tämä on ehkä paras tulkinta.

Kyse voi olla myös EU:n ytimestä jossa ydinvaltioita olisi siis kymmenen, ja muut jäsenvaltiot jäisivät löyhempään liittoon, ja palaisivat kenties omaan valuuttaansa.

Miten tässä käy, se tullaan ilmeisesti meidän sukupolvemme aikana vielä näkemään. On selvää että jos EUn nykyinen muoto häviää, tilalle tulee uusi, tiiviimpi ja todellinen liittovaltio. Tästä seurasta Suomen on ehdottomasti sanouduttava irti, sillä on selvää että siitä tulee kovan kurin liitto, jota saattaa johtaa kovan kurin johtaja, jossa viedään sen jäsenmailta itsemääräämisoikeuden rippeetkin.

Voisiko joku julma johtaja tulla esiin vielä Euroopassa?
EU:n suunnittelja Paul-Henri Spaak totesi aikanaan (1899 -1972): "Olen kyllästynyt komiteoihin jotka eivät saa mitään aikaan. Tarvitsemme yhden etevän miehen, joka ottaa kaikki ohjat käsiinsä. Olkoon hän Jumala tai perkele, hänet me otamme".

Helsingin yliopiston kulttuuri- ja sosiaaliantropologian professori
Matti Sarmela kirjoittaa kirjassaan

RAKENNEMUUTOS TULEVAISUUTEEN
Postlokaalinen maailma ja Suomi,
mm. näin :
"Globaali talousjärjestelmä tarvitsee tietoja kansalaisten luotettavuus- ja riskiominaisuuksista, jopa heidän
tulevaisuudestaan. Tietokonerahaan siirtyminen tekee mahdolliseksi valvoa kaikkia taloudellisia tapahtumia, jopa
yksityisten ihmisten rahankäyttöä. Mutta tietokonevaluutta merkitsisi ennen kaikkea sitä, ettei kukaan saisi jäädä
systeemin ulkopuolelle, vaihto- tai luontoistalouteen. Kaikkien ihmisten niin kuin koko kansantaloudenkin on oltava
globaalissa järjestelmässä mukana. Ulkopuolelle jäävät olisivat järjestäytyneen maailmanyhteisön vihollisia, heidät
olisi dehumaanistettava ja eliminoitava.
Yhä kasvavissa koneistoissa tieteellis-tekninen valvonta nousee olemassaolon perimmäiseksi filosofiaksi. Jokainen,
joka ei ota otsaansa järjestelmän tunnusta, olisi eristettävä yhteiskunnasta. Kenelläkään ei saisi olla oikeutta elää
ilman kontrollia, ei oikeutta käyttää valvomatta yhä niukkenevia yhteisiä luonnonvaroja. Elää saisivat ne, jotka ottaisivat
otsaansa pedon merkin. Näin Ilmestyskirjan ennustus lopunaikojen maailmanvaltakunnasta käy painajaismaisella
tavalla todeksi. Tieteellis-tekninen kontrolli saavuttaa lopullisen päätepisteensä".

http://www.kolumbus.fi/matti.sarmela/rakennemuutos...

http://www.hs.fi/tekniikka/a1404445976212?jako=6b3...

Lainaus artikkelista: "Asenna NFC-siru käteen

Yhdysvaltalainen Dangerous Things -niminen yritys keräsi viime joulukuussa noin 22 300 euroa joukkorahoitusta käden ihon alle injektoitavalle NFC-sirulle. Siruja on toimitettu jo sadoille käyttäjille, jotka syöttävät siruun haluamansa tiedot, esimerkiksi henkilötiedot ja laitteiden salasanat. Sen jälkeen älypuhelin tai tietokone saadaan toimimaan kosketuksesta.

Periaatteessa myös lähimaksu kaupoissa voisi onnistua kättä vilauttamalla. Noin 72 euron hintainen laite on pakattu pikkuruiseen, 2 x 12 millimetrin kokoiseen biolasiseen kapseliin. Käyttäjä asentaa tai asennuttaa sirun injektioruiskun avulla etusormensa ja peukalonsa välisen ihon alle – omalla vastuullaan".

Ja verratkaa: Ilm. 13: 16-18:
Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa, ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku. Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Elina, miksi? "... 5,4 % maan bruttokansantuotteesta menee pelkästään korkojen maksuun..."

Luulisihan sinun jo Kanniaisen raportin jälkeen ymmärtävän ettei tuo kelpaa argumentiksi. Jos korkojen suurta määrää esittää argumentiksi valtion talouden huonosta hoidosta on Eurosta eroaminen hyväksyttävä käyväksi ratkaisuksi.

Jos jokin hallinnollinen järjestely aiheuttaa ongelmia reaalitaloudelle tai muuten, on kyseinen hallinnollinen järjestely muutettava tai poistettava kokonaan. Yksinkertainen ratkaisu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Raha on ongelma. Sen ylläpito on tullut liian kalliiksi.
Kuinka suuri osuus bruttokansantuotteesta on pelkkää rahojen käsittelykustannuksia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset