Elina Lepomäki Mahdollisuuksien maa

Identiteettivarkaus

Käytössäni ollut internet-domain elinalepomaki.fi on varattu kolmannen, minusta riippumattoman osapuolen toimesta viime kesänä. Tuo verkkotunnus on ollut omassa käytössäni vuosina 2010-2016 (kesä). Kesällä, kokoomuksen puheenjohtajakilpailun jälkeen, verkkotunnus erääntyi ja sen uusiminen pääsi unohtumaan.

Joku, jolle minun nimeä kantava verkkotunnus on selkeästi arvokas, pääsi väliin. Verkkotunnus on rekisteröity 5.8.2016. (Muut julkiset tiedot selviävät Ficoran sivuilta.) Hän ei pelkästään varannut verkkotunnusta rahastamistarkoituksessa, vaan katsoi aiheelliseksi julkaista kummallisia kirjoituksia, jotka eivät ole omasta kynästäni. Sivusto kantaa otsikkona minun nimeäni.

Tietoyhteiskuntakaari tuli voimaan 5.9.2016 ja se kumosi verkkotunnusten lainmukaisuutta säännelleen verkkotunnuslain. Tietoyhteiskuntakaaren mukaan luonnollisen henkilön etu- ja sukunimen yhdistelmä ei ole suojattu nimi. Viestintävirasto voi poistaa verkkotunnuksen vain suojatun nimen (tai merkin) haltijan pyynnöstä.

Olen tehnyt poliisille tutkintapyynnön identiteettivarkaudesta. Verkkotunnuksesta löytyvä nettisivu antaa ymmärtää minun olevan siellä julkaistujen tekstien takana. Toista saman nimistä poliitikkoa ei tiettävästi Suomessa (tai maailmassa) tällä hetkellä ole, joten sisältö on harhaanjohtavaa ja aiheuttaa minulle harmia. 

Identiteettivarkaus (38 luku 9 a § (10.4.2015/368):

"Joka erehdyttääkseen kolmatta osapuolta oikeudettomasti käyttää toisen henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa sille, jota tieto koskee, on tuomittava identiteettivarkaudesta sakkoon."

Mahdollinen sakkorangaistus ei varmaan lämmitä/haittaa tämän riidan kumpaakaan osapuolta, mutta teen tämän tiedon nyt julkiseksi, jotta kukaan ei luule kyseisen verkkosivun edustavan mielipiteitäni - kuin ehkä korkeintaan sattumalta.

Verkkotunnuksen haltija voi luonnollisesti muuttaa sivujen sisältöä milloin tahansa. Niin kauan kuin verkkotunnus ei ole hallinnassani, en myöskään vastaa sivujen sisällöstä.

Luulin, että ajatukseni olisivat tarpeeksi jännittäviä ilman ulkopuolista apua, mutta elämähän on erehtymistä varten. Jos maailma siirtyi postfaktuaaliseen aikaan 8. marraskuuta, omalla kohdallani se tapahtui 5.8.2016.

Linkkaan tämän jutun some-kanaviini ja aion vedota tähän vasta, jos joku otaksuu kyseisen verkkotunnuksen alta löytyvän sivun tai sen sisällön edustavan minua ja ajatuksiani.

Elina Lepomäki

 

Lisäys pe 13.1.2017: En vaadi verkkotunnusta itselleni, vaan toivon, ettei nimissäni julkaista sisältöä luvatta. Internetavaruudessa riittää lukemattomia verkkotunnuksia, joita en luonnollisesti voi tai halua varata nimiini. Toistaiseksi nimissäni on vain tämä poliitikko-domain: lepomäki.net

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aika pitkälle ollaan menty siitä ajasta, jolloin identiteetin suojaamiseen riitti taittaa käyntikortin kulma.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Elina Lepomäki,
tähän asiaan on kaksi eri lähestymiskulmaa. Ensimmäinen on se, että on oikeastaan aika tragikoomista, että juuri sinä äärimmäisen vapaan markkinatalouden kannattajana törmäät siihen, että domainisi on myyty jollekin toiselle - kaikki on kaupan.

Toinen ikävämpi puoli on sitten tämä toisen esiintyminen sinuna tuossa osoitteessa, joka taas on ehdottoman väärin ja vastoin lakia. Toivottavasti asiat selviävät ja moinen toiminta loppuu.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Tuolta löytyy rekisteröijän tiedot:

https://who.is/whois/elinalepomaki.fi

EDIT ja täältä yritys. Näyttää toimialanaan olevan verkkotunnusten rekisteröinti. Tosiasiassa rekisteröijä voi siis olla kuka vain.

http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/eni+eur...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Todella inhottava temppu! Toivottavasti tekijä jää kiinni.

Siinä mielessä Lepomäellä on kuitenkin hyvät näkymät saada keissinsä tutkituksi, koska Suomessa tutkitaan lähinnä tunnettuihin henkilöihin kohdistuvia verkkorikoksia ja muut saavat tyytyä siihen ettei resursseja ole. Tähän olisi kuitenkin hyvä saada muutos niin että kaikkien keissit tutkitaan. Tähän tarvittaisiin sitä verkkorikosyksikköä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Todella inhottava temppu! Toivottavasti tekijä jää kiinni.

Tekijä tiedetään, eli on jäänyt kiinni.
Mutta saako rangaistusta tai luopuuko kaappaamastaan domain-nimestä, on sitten jo toinen juttu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Aivan varmasti luopuu, sopivasta korvauksesta. Kaikki viittaa siihen, että nykyinen domainin haltija nimenomaan käy kauppaa domaineilla. Eihän tämä ole sen ihmeellisempi asia kui että jättäisi määräaikaisen vuokrasopimuksen uusimatta ja siihen sisältyneen jatko-option siis hyödyntämättä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #14

Blogisti on vapaa ottamaan yhteyttä domainin lailliseen haltijaan ja esittämään diiliä. Sopimusvapaus vallitsee ja rahalla tästä pääsee. Oletan libertaari Lepomäen ymmärtävän kaupankäynnin perusperiaatteet kuin myös sen, että blogitekstinsä on turhaa itkeskelyä: täysi vapautensa oli jatkaa sopimusta ajoissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Blogitekstin perusteella yhteydessä näytetään olleen, koska blogisti kirjoittaa "Hän ei pelkästään varannut verkkotunnusta rahastamistarkoituksessa, vaan..." Eli Lepomäellä on tieto rahastamistarkoituksesta. Nyt ei vain nähtävästi päästy korvauksesta yksimielisyyteen, jolloin blogisti vetoaa moraaliin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #19

Joka on itse asiassa älyllistä epärehellisyyttä libertaarilta, halpahintaista itkeskelyä. On vain raha, kauppa ja omaisuus. Muuta ei ole, paitsi rahasta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #20

Onhan se päivänselvää, että kun taho, joka ei ole nimeltään Elina Lepomäki, varaa tuon nimisen domainin, niin teko on ainakin moraalisesti arveluttava.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #22

Lue tarkemmin Maxin kommentti numero 19. Ensin käydään kauppaa, tarjotaan liian vähän, sopimusta ei synny, seuraavaksi, tässä ja nyt, blogisti itkeekin julkisesti.

Kysymys moraalista suhteessa libertaariuteen on kiintoisa: mitä moraali merkitsee omaisuutena, rahana, omina oikeuksina.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Vai tuollaisia oikeusjuttuja voi joutua käymään, jos käyttää toisen nimeä ja kirjoittelee nettiin omia juttujaan. Taidampa jättää suunnitelmani rekisteröidä domain feministipuolue.fi käyttööni.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Feministipuolue.fi on jo rekisteröity: https://who.is/whois/feministipuolue.fi
Mitään laitonta tai väärää ei sen tai minkään muunkaan vapaan domainin rekisteröimisessä tietenkään ole.

elinalepomaki.com näyttäisi olevan vapaana...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Timo-Pekka Koivusalo ehti ennen Mikkoa!

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Entäs ne muut Elina Lepomäet. Miten he suhtautuvat, että se nopein EL sai domainin haltuunsa. Haluaisiko kenties joku muu heistä saada domain itselleen. Vai onko pelin henki se, että nopein voittaa ja näin saa nimensä mukaisen domainin haltuunsa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kova oli uutinen tänään lehdessä:
http://www.esaimaa.fi/Online/2017/01/12/Jani%20M%C...

Allekirjoittaneena ihmettelen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Domainin rekisteröinnin suhteen tuossa ei mitään laitonta ole tapahtunut. Domainit toimivat siten, että ne saa vuokrata vain tietyksi ajaksi. Kun vuokra on vielä voimasssa on myös voimassa ekslusiivinen oikeus vuokrata domaini uudelleen pidemmäksi aikaa. Jos vuokra-aika päättyy, domain on kenen tahansa vuokrattavissa.

Suuremmatkin firmat ovat painineet tuon ongelman kanssa.

https://whoapi.com/blog/1582/5-all-time-domain-exp...

Identiteettihomma onkin sitten mielenkiintoisempi.

Edit:
Katselin sivut nopeasti läpi. Niissä kirjoittajaan ei viitata mitenkään missään vaiheessa. Ainoastaan yhdessä kohti on otsikossa me-sana, jolla tarkoitetaan kokoomusnuoria tai kokoomusta yleisesti. Luultavasti noilla sivuilla ei ole mitään laitonta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lepomäki näyttäisi pitävän domainin käyttämistä sivun otsikkona identiteettivarkautena. Syyttäjä ei varmasti syytettä nosta, enkä suosittele siviilikannettakaan. Täytyyhän domainin laillisella haltijalla olla oikeus käyttää domainia myös tekstissä.

On sitten ihan eri keskustelu onko tällainen toiminta toivottavaa, kun ilmeisenä tarkoituksena näyttäisi olevan toisen erehdyksestä hyötyminen.

Juuso Kataja

Elinalle ja muillekin kommentoijille tiedoksi, että verkkotunnus elinalepomaki.fi on rekisteröity ENI EUROPE LTD:lle 05.08.2016 11:45, eli siis ennen uuden verkkotunnuslain voimaantuloa.

Näin ollen verkkotunnus on siis laittomasti rekisteröity ja tälle voi hyvin olla edellytykset peruuttaa verkkotunnuksen rekisteröinti. Kyseisenä ajankohtana on vain Elina Lepomäki nimisillä henkilöillä tai yrityksillä, joiden nimessä esiintyy sanapari Elina Lepomäki ollut mahdollisuus rekisteröidä kyseinen verkkotunnus itselleen.

Myös toisen henkilön nimissä esiintyminen voi helposti täyttää identiteettivarkauksen tunnusmerkistön, joskin tämä on verkkotunnuksen rekisteröinnistä erillinen asiakokonaisuus.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

EL: "Identiteettivarkaus"

Niinkö sinusta? Luet kommentit 6, 7, 11 ja kenties ymmärrät jotakin.

Kaikki, aivan kaikki, on kaupan ja jonkun yksityisomaisuutta. Tapahtunut on lähinnä koomista, mutta libertaarin kannalta kaikki hyvin...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Samaa mieltä. Jos domainin laillista nimenkäyttöä ei lasketa, kukaan ei tuolla esiinny Elina Lepomäkenä. Tietenkin ihan järkyttävä moka jättää oman domainin lasku maksamatta, uudesta maksukaudesta tulee oman kokemukseni mukaan tiedonantoja Ficoralta ainakin sähköpostiin ja tulisiko kirjeelläkin.

Kukaan ei ole varastanut mitään, vaan Lepomäki on "unohtanut" maksaa laskun jonka jälkeen joku muu on ostanut tuotteen. Pitäisikö domainin olla ilmaiseksi varattu Elina Lepomäelle sen jälkeen kun tämä on jättänyt laskunsa maksamatta? Kuinka pitkään?

"Toista saman nimistä poliitikkoa ei tiettävästi Suomessa (tai maailmassa) tällä hetkellä ole, joten sisältö on harhaanjohtavaa ja aiheuttaa minulle harmia."

Tämä antaa ymmärtää, että poliitikko Elina Lepomäellä pitäisi olla jotain erityisoikeuksia nimeään kantavaan domainiin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JS: "Pitäisikö domainin olla ilmaiseksi varattu Elina Lepomäelle sen jälkeen kun tämä on jättänyt laskunsa maksamatta? Kuinka pitkään?"

Nämä blogitekstiinsä sisäänkirjoitetut, rivien väliset, oletukset ovat käsittämättömiä, etenkin kun ottaa huomioon kirjoittajan libertaarit lähtökohdat ja sen, että analyyttisenä, opiskelleena henkilönä kykenisi jonkinasteiseen rationaliteettiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos nyt tämän blogin kuitenkin kirjoitti oikea Elina Lepomäki niin on valitettavaa ettei hän osallistu keskusteluun. En ihan hahmota syytä vaieta. Eikö lepomäkeläuseen libertarismiin kuulu tällaisten tapausten pohtiminen yhdessä lukijoiden kannssa? No hyvä kuitenkin että kommentointi on auki.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Blogiin on tänään ilmestynyt jälkikirjoitus joten se lienee blogistin käsitys kommentoinnista. Libertarismiin kuulunee vapaus blogistin osallistua tai olla osallistumatta komentointiin tai jotain siltä väliltä, kuten oikein onkin.

Itse olisin arvostanut esimerkiksi pohdintaa siitä, menikö lainsäädäntö oikeaan suuntaan kun .fi -loppuiset domainit ylipäätään vapautettiin silloinkin kun kyse ei ole Elina Lepomäen omasta unohduksesta maksaa lasku. Minusta olisi ihan aiheellista palata käytäntöön, jossa sinilappalainen.fi tai jannesalonen.fi olisi varattu maamme Sini Lappalaisille ja Janne Salosille. Libertaarissa mielessä tämä tietenkin olisi turhaa holhoamista: nythän suojaa nauttivat lähinnä yritykset ja tuotemerkit, eivät yksityiset ihmiset.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Erinomainen huomio. Oletan, että etu- ja sukunimi -yhdistelmien yleisyyden perusteella Sini Lappalaisia ja Janne Salosia lie enemmän kuin Elina Lepomäkiä tai Jouni Suonsivuita. On kuitenkin mahdollista, että meitä itsekutakin on maassa useita. Periaatteessa tuossa myös minun mielestäni oikein olevassa mallissa, omaa nimeämme kantavat domainit olisi varattu meille itsellemme, on ongelma: kilpailutilanteessa yleinen etunimi + sukunimi tyyppiä Korhonen, Virtanen, kuka saa pitää domainin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #28

Noinhan se ongelma nytkin on, paitsi että myös saloset ja suonsivut voivat nyt vapaasti varata ne korhosten domainit.

Muistelen että aikaisemmin nimidomainin hakijan piti kantaa haettua nineä. Mulla oli vuosikausia varattuna jannesalonen.fi mutta kun en sillä mitään tehnyt, tein lepomäet ja jätin maksamatta / luovuin siitä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Näyttää siltä, että kokoomuslainen Elina Lepomäki on vapaata riistaa. Häntä saa ilkkua sen verran kuin huvittaa, vaikka taitaa keskimäärin ottaen olla täyspäisimpiä eduskunnassamme.

En missään yhteydessä saanut sitä kuvaa, että hän vaatii domain-nimeä takaisin itselleen. Periaatteessahan se on tosiaan kauppatavaraa. Onhan muitakin nimiä varattu sitä varten, että sillä sitten rahastetaan tarvittaessa.

Oleellista kuitenkin Lepomäen kirjoituksessa on se, että domain-nimen varannut henkilö käyttää sitä esittäen poliitikko Lepomäkeä. Tai ainakin Lepomäki on siis tehnyt tutkintapyynnön asiasta. En tunne suurtakaan iloa siitä, että joku tekee tahallista haittaa Lepomäelle. Enkä toisaalta tiedä, miten helppoa tuotakaan on todistaa, ainakaan, jos tekijä itsekin on Elina Lepomäki.

Itseltäni vietiin henkilötunnus. Välittömästi pyysin luottorekisteriin merkinnän ja lisäksi ilmoituksen kaikista luottotietojen tiedusteluista, jotka kohdistuivat tunnukseeni. Kieltämättä v.tutti, koska kyllä siitä aiheutui itsellekin pientä vaivaa, jos yritti tehdä jotain sellaista, mikä vaati luottotietojen tarkistusta.

Identiteettivarkaus on kohtuullisen ikävä juttu sellaisen kohteeksi joutuneelle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olet oikeassa, ettei Lepomäki esittänyt vaatineensa domainia takaisin itselleen. Tuo rahastamistarkoitushan on voinut selvitä myös domainin nykyisen haltijan aloitteellisuuden kautta. Toisen henkilötunnuksen käytön rinnastaminen domainiin on kuitenkin luvalla sanoen naivia. Lepomäki itsekin toteaa noita olevan loputtomasti rekisteröitävissä. Tuskin hän olisi edes tätä blogia kirjoittanut, ellei kyseinen domain olisi aiemmin ollut hänen hallinnassaan, saati tehnyt rikosilmoitusta. Ilkkuminen kannattaa asettaa perspektiiviin, huomioiden että blogisti menetti domaininsa hallinnan omasta vapaasta valinnastaan, sitä ei ole otettu luvatta käyttöön.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"vaan katsoi aiheelliseksi julkaista kummallisia kirjoituksia"
Tuohan voi tietenkin tarkoittaa mitä tahansa. Enkä nyt viitsi edes lähteä katsomaan, mitä siellä kirjoitellaan.

Minun puolestani tämä saa olla tässä.

Ja myönnän, että henkilötunnuksen viemällä pystyy aiheuttamaan huomattavasti enemmän vahinkoa, joten tein huonon vertauksen.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Juho, käsityksiä on niin paljon kuin ihmisiäkin, sinulla oma käsityksesi.

JJ: "...taitaa keskimäärin ottaen olla täyspäisimpiä eduskunnassamme."

Jokainen arvioi, enempivähempi, omasta poliittisesta ajattelustaan käsin. Oma käsitykseni on, että hän edustaa mielettömintä laitaoikean linjaa, jolla tuhotaan kokonaan pohjoismainen mallimme, se mitä siitä on jäljellä. Tästä taas voidaan päätellä, että mielestäni pohjoismainen malli mahdollisuuksien tasa-arvona lähtökohdista riippumatta, taloutta ylettömästi ihmisen edelle asettamatta ja ylisukupolvisena ajatteluna on mielestäni jokseenkin parasta, mitä ihminen milloinkaan missään on saanut aikaan.

JJ: "En missään yhteydessä saanut sitä kuvaa, että hän vaatii domain-nimeä takaisin itselleen."

Max Stenbäckin oivaltavan kommentin myötä ymmärsin, että lie neuvotellut siitä domainin nykyisen laillisen haltijan kanssa.

Periaatteessa mielestäni olisi parasta, että .fi-päätteiset elinalepomaki, juhojoensuu, jounisuonsivu jne olisivat lähtökohtaisesti meille itsellemme varatut. Ongelma on, jos/kun monta saman nimistä kilpailee yhdestä ja samasta. Sellaisen voisi ratkaista niin, että kukaan ei saa perusmuotoista vaan jokaiselle domainiin jokin erillislisä, jotta kukaan (kilpailutilanteessa) ei ole enemmän oikea nimensä kantaja kuin joku toinen. Lepomäki on kuitenkin kansanedustaja ja voi käyttää vaikutusvaltaansa asian palauttamiseksi sellaiseksi kuin se ehjänmä oli, tosin tämä saattaa sääntelynä ideologisesti tökkiä häntä.

JJ: "...todistaa, ainakaan, jos tekijä itsekin on Elina Lepomäki."

Yksi EL on mielestäni yhtälailla EL kuin joku toinenkin ja yhtä oikeutettu domainiin, ks. edellinen kohtani.

Itse en tässä tapauksessa näe identiteettivarkautta vaan Leponiemen luopumisen kyseisestä domainista. On eri asia, miten fiksua tuollaisen teon tekeminen sitten on. Itse en pidä sellaisesta, sen enempää tekemisestä kuin kohteeksi joutumisesta.

JJ: "Itseltäni vietiin henkilötunnus."

Se oli identiteettivarkaus ja ymmärrän tunteesi. Teko on paitsi eettisesti perseestä ennen kaikkea rikollinen. Itseltäni on ainoastaan pankkikortti kerran jumittunut laitteeseen, kun olin samantien lähdössä viikoksi ulkomaille työmatkalle - silti riittävästi harmia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minäkään en näe tässä ilkkumista, enkä sitä omalta osaltani tunnista. Lähinnä hämmästelyä siitä että joku rinnastaisi tällaisen identiteettivarkauteen ja katsoo asiakseen paitsi tehdä tästä rikosilmoitus, myös jonkinlainen numero mediassa.

Tietysti on syyttäjän asia arvioida, esiintyykö joku tuolla sivulla Elina Lepomäkenä nyt kun ilmoitus on tehty. Odotan myös mielenkiinnolla tiedotetaanko tästä samalla laajuudella jos lopputulos on, että mitään identiteettivarkautta ei ole sattunut.

Minäkin pidän Lepomäkeä täyspäisenä päättäjänä vaikka en kaikesta olekaan samaa mieltä. Juurikin siksi olen vähän ihmeissäni, että tällainen unohdus on päässyt sattumaan ja sen aiheuttama itsetehty jälkipyykki on rakennettu. Tällaista voisi odottaa vaikka Ville Niinistöltä, ei Lepomäeltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset