Elina Lepomäki Mahdollisuuksien maa

Kaikki blogit puheenaiheesta Indeksileikkaukset

Kansaneläkeindeksi suhteessa hintoihin

Moni Kelan etuus on sidottu kansaneläkeindeksiin ja siitä sitten aloin ynnäilemään sen suhdetta hintojen kehitystä kuvaavaan elinkustannusindeksiin kuukausitasolla. Etuuksia on vuosien varrella irrotettu tai liitetty  kehittymään kansaneläkeindeksin mukaan ja on nähty etuuksien korotuksia ja laskuja, joten siksi vertailen vain tuota kansaneläkeindeksiä.

Hallitus leikkaa tukia 0,85 % mutta siinä ei ole kaikki

Siinä missä 60 % tuensaajista menettää 10-100 euroa tukea vuodessa, kokonaisuudessaan rahaa moni menettääkin enemmän.

 

Keskeiset syyt suurempiin menetyksiin ovat velaksi eläminen ja maksuvaikeudet. Pitkäaikaistyöttömät ja kansaneläkeläiset elävät lähtökohtaisesti joko kädestä suuhun tai velaksi. Niinpä pieni leikkaus tukiin johtaa helposti velanottoon, joka voi olla luotollista (7 %) tai pikavippejä. Näiden korkokulut ovat tietenkin velkaantuvalle osa tukileikkauksen kokonaisvaikutuksia.

 

Kehysriihi, säästöt, palvelumaksut

Miten tämä pitäisi ymmärtää. Hallitus kertoo: Merkittävä osa säästötavoitteen vajauksesta johtui siitä, että inflaatio on ollut alhaisempi kuin hallitusohjelmaa laadittaessa arvioitiin. Tämän seurauksena hallitusohjelmassa sovittu indeksisäästö on tuottanut tavoiteltua pienemmän säästön. Hallitus esittää aiemmin esitettyjen indeksisäästöjen korvaamiseksi 0,85 prosentin tasasuuruista vähennystä vastaaviin menoihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä