Elina Lepomäki Mahdollisuuksien maa

Kaikki blogit puheenaiheesta Italialaispankit

Italian pankkisektoria ei pitäisi päästää kaatumaan

Tällä hetkellä Internet ja useat perinteiset mediat tulvivat useiden EU-maiden johtavien poliitikkojen lausuntoja, joissa Italiaa neuvotaan olemaan pelastamatta pankkejaan, vedoten sopiviin EU-säännöksiin. Vaikuttaa siltä, että tällaiset puheet eivät oikeasti ole tarkoitettu Italian vallanpitäjille vaan yleensä EU-maiden kansalaisille populistiseksi heitoksi. Oireellista on esimerkiksi se, että puheista on jätetty kokonaan pois sana "talletussuoja", mikä on rivien välinen signaali siitä, että oikeasti tarkoitetaan muuta kuin sanotaan.

Systeemiriski pankkiriskiä suurempi

EKP julkisti 130 pankin stressitestitulokset tänään. Tieto jopa 25 pankin reputtamisesta oli vuotanut jo aiemmin, joten tältä osin ei koettu yllätystä. Kaksitoista pankkia näistä on jo paikannut tasettaan kuluneen vuoden aikana. Yhdeksän pankeista oli italialaisia.

Stressitestin funktio on pohjustaa tietä euroalueella marraskuussa alkavalle pankkiunionille. Pankkivalvonta siirtyy marraskuun alussa suurimpien pankkien osalta EKP:n alle, ja yhteinen kriisinratkaisumekanismi on jo tulilla (käynnistyy 2016).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä