Elina Lepomäki Mahdollisuuksien maa

Kaikki blogit puheenaiheesta Lex Kittilä

Säätääkö eduskunta silmät ummessa

Lex Kittilä on ollut tämän vuosisadan suuri virhe. Kuka uskaltaa ryhtyä kuntapoliitikoksi. Sen viitoittamaa tietä nautitaan nyt Rovaniemellä, Lapin käräjäoikeuden toimiessa, ratkaisupakon edessä. Syytteessä on siivoojia, opettajia, eläkeläisiä ja metsureita tai konttoristeja. Heitä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Nämä syytteet syyttäjät ovat leiponeet, koska vain sillä tavalla köyhät ja tavalliset ihmiset saadaan pois kunnallisesta päätöksenteosta. Heippa.

Ihmettelen Kittilän luottamushenkilöiden hyllyttämistä

Ihmettelen päätöstä Kittilän luottamushenkilöiden hyllyttämisestä. Muistutan, että kuntalain luku, jonka nojalla hyllytys tapahtui, säädettiin sovellettavaksi vasta kesäkuun 2017 alusta lähtien. Teot, joihin Kittilän erimielisyydet perustuvat, liittyvät marraskuussa 2014 tapahtuneeseen kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen.

Demokraattisesti valittujen kuntapäättäjien oikeuteen hoitaa tehtäviään tulisi puuttua vain äärimmäisissä tapauksissa. Jätin tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa kysyn päätöksen laillisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden perään.

Vakaalta vaikuttavalla kädellä.

Varmalla ja vakaan oloisella kädellä Valtiovarainministeriö ojentaa Kittilän hallintoa. Näin ainakin HS:n artikkelin mukaanhttps://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005725454.html Kun laki on kerran laadittu, niin sitähän sovelletaan, ja tähänhän se oli sorvattu. Ensimmäinen käyttökertahan on uuden autonkin kohdalla koe ajoa, ja nyt odotellaan oikeudenkäyntejä, jotka määrittävät kuinka perusteltua tämä johdonmukaisuus on. Oikeudenmukaisuuden vaikutelma syntyy kokemuksesta, johon mielikuvat luonnollisesti vaikuttavat.

Kullervon kirous, eli kahden kittiläläisen lausunto kuntaministerille

Lukijalle: tämä on minun ja Jukka Nivan lausunto valtiovarainministeriölle Kittilän luottamushenkilöiden luottamustoimesta pidättämistä koskevassa asiassa. Edustamme luottamustoimissamme sitoutumatonta Kuntalaislistaa (KL). Asiasta on uutisoitu äärimmäisen yksipuolisesti. Toivon, että luet tämän tekstin ajatuksella. Liitteitä en tähän upota, mutta joka sana pitää paikkansa.

21.5.2018

Lausunto VM:lle luottamushenkilöiden pidättämistä koskevassa asiassa

Kittilän tilanteesta

Olen seurannut tiiviisti Kittilän kunnan tilannetta ja pyrkinyt hankkimaan asiasta tietoa muualtakin kuin Suomen Kuvalehdestä. On selvää, että viime valtuustokaudella virheitä on tehty ja muotovirhe teki kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisen laittomaksi. Onko muotovirheisen päätöksen tekeminen rikos, siitä tuomioistuin antaa aikanaan tuomionsa.

Kittilä ei ole kaaoksessa

Olen saanut paljon palautetta Kittilän kunnan ”kriisistä” ja perehtynyt siksi tilanteeseen huolellisesti. Mielikuva Kittilän kunnasta täydessä kaaoksessa on virheellinen. Keskeinen kysymys on se, että valtuusto on yrittänyt irtisanoa kunnanjohtajan, ja tehnyt tässä toiminnassaan virheitä. Niitä ei pidä kaunistella, mutta ei tämä asia ole koko kuntaa kuitenkaan halvaannuttanut.

Kittilän kunnanvaltuusto - kunnallisen päätöksenteon irvikuva

 

"Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta..."  Kuten Masa Niemen näyttelemä Pätkä usein Pekka Puupää- elokuvissa totesi.

 

Aloitteeni kuntauudistuksen seurantaryhmälle

Kuntauudistuksen seurantaryhmä kokoontui tänään Helsingissä. Keskustelun aiheina olivat muun muassa kuntauudistuksen eteneminen, kuntalain kokonaisuudistus sekä luonnollisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus. Alustajina kokouksessa toimivat kunta- ja liikenneministeri Paula Risikko sekä varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen Kuntaliitosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä