*

Elina Lepomäki Näin ei voida jatkaa.

Sukupuoli

Sanojen turhasta sukupuolittamisesta on luovuttava

Viime päivinä julkisessa keskustelussa niin YLE:n, erilaisten yksityisen julkjaisujen kuin somenkin puolella on käyty vääntöä siitä, kuinka sanojen sukupuolittuneisuuden purkamiseen tulisi suhtautua. Tästä ei oikeastaan voi sanoa muuta fiksua kuin, että aika aikansa kutakin. Se että jotkin sukupuolittuneet käsitteet ovat vakiintuneet käyttöön, ei ole mikään argumentti sen puolesta, että asioiden tulisi olla niin jatkossakin. Siitä mitä on, ei voi päätellä sitä, kuinka asioiden tulisi olla. 

3F - Sukupuolittuneet ammattinimikkeet

Tämän viikon alussa nousi kohu Aamulehden linjauksesta muuttaa toimituksen käyttämiä termejä sukupuolineutraaleiksi. Feministit riemuitsivat linjauksesta, konservatiivit itkivät verta ja sitten on, vaikka itse sanonkin, meitä, jotka osaavat katsoa asiaa ilman sokeaa aatteen paloa.

Sukupuolia on kaksi, opetushallituksen oppaan mukaan kolme

Opetushallitus julkaisi joulukuussa 2015 oppaan "Tasa-arvotyö on taitolaji — Opas sukupuolten tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa." Oppaan taustalla on laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Oppaassa käytetään ilmaisua "sukupuolten tasa-arvo", joka yleisesti ymmärretään naisten ja miesten välisenä tasa-arvona. Käsite "sukupuolten tasa-arvo" hämärtyy oppaassa, koska siitä ei selviä, mitä oikeasti tarkoitetaan käsitteellä "sukupuoli".

Saanko olla enää isä pojille ja aviomies tässä maailmassa?

Olen aviomies ja kahden mahtavan pienen pojan isä.Siinä oli lyhyessä pätkässä kolme sukupuolittunutta asiaa; Aviomies, Poika, Isä.

Kukaan ei ole koskaan pyytänyt minua luopumaan näistä määreistä. Minua ei ole pyytänyt opetushallitus luopumaan siitä, että lapseni olisivat poikia. Kirkko tai lakikirja ei ole käskenyt uuden avioliittolain myötä minua kirjaamaan itseäni joksikin muuksi kuin aviomieheksi ja Kelan mielestä olen lasteni isä.

Minulla on helppoa. Minä en joudu todistelemaan näitä asioita jatkuvasti.

Sukupuolen moninaisuus

 

Sukupuolen moninaisuus käsitteenä ja sukupuoli sosiaalisena ulottuvuutena näyttää hämmentävän osaa aikuisväestöä vieläkin näin armon vuonna 2017, joten on mielestäni aiheellista muistuttaa mieliin vuoden 2015 alusta voimaan tulleen uudistetun tasa-arvolain laajentuneesta syrjintäsuojasta sekä sukupuolen erilaisista ulottuvuuksista.

Abortti ja muut turhat keskustelunaiheet

Kirjoitin vähän aikaa sitten abortista. Se jaettiin kohtuullisen monta kertaa. Ja siitä käytiin myös keskustelua sosiaalisen median puolella. Itse teksti oli tavallaan yksinkertainen. Näkökulma keskittyi siihen miten abortti, ja nimenomaan abortin vastustaminen, on perusteltu eri aikoinan. Se ei ollut teksti jonka ideana oli argumentoida abortin puolesta tai vastaan. Vaan ainoastaan kuvata sitä miten aborttia on nähty eri tavalla eri aikoina.

Sukupuolena ihminen

Näin TransHelsinki tapahtuman kynnyksellä on hyvä aika miettiä mitä sukupuoli tarkoittaa ja voiko sitä oikeastaan edes aukottomasti määritellä. Varmaa on että sukupuolen jaottelu vain naisiin ja miehiin on auttamatta vanhentunutta, ahdistusta herättävää ja syrjivää ajattelua.

 

Myös Suomen translakiin kaivattaisiin todella kiireesti ja kiihkeästi muutoksia ja päivitystä. Onhan aivan kohtuutonta ajatella että asia (sukupuoli ja sen moninaisuus) johon ihminen ei itse voi juurikaan vaikuttaa asettaa meidät niin räikeästi eriarvoiseen asemaan.

 

Koulussa ei olla kieltämässä poikien ja tyttöjen olemassaoloa.

Sukupuoli

Perussuomalaisten nuorten puheenjohta Sebastian Tynkkynen kertoi eilis aamuisessa Facebookin live-videossaan olevansa syvästi huolissaan siitä, että ensi vuoden alusta lähtien Suomen kouluissa ei enää puhuta tytöistä ja pojista - feministit ovat kuulemma menneet liian pitkälle. 

Peruskoulu, joka ei painota sukupuolia, on hyvästä

Tänään uutisoitiin siitä, miten koulujen normikielenkäytössä ei enää puhuta pojista ja tytöistä erillään, vaan heitä olisi tarkoitus kutsua nimillä. Jotkut ottivatkin aiheekseen ihmetellä sitä, että ”tätäkö nyt on tasa-arvo, tyttöjä ja poikia ei enää saa olla?”. Ei se mene ihan niinkään.

Koittakaa jo päättää, onko sukupuolella väliä vai ei!

Opetushallitus on laatinut peruskoulukäyttöön tasa-arvosuunnitelman, jonka mukaan lapsia ei tule koulutilanteissa jaotella tyttöihin ja poikiin lainkaan. Oppaan rivien väleistä voi lukea, kuinka syrjintä ja seksismi uhkaa meitä jokaisen nurkan takana, ja ainoastaan täydellisellä sukupuolineutraaliudella tästä kammottavasta ongelmasta päästään eroon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä