Kansanedustaja ja ajatuspaja Liberan hallituksen puheenjohtaja. Valtiovarainvaliokunnan ja verojaoston jäsen. Yli 10 vuotta rahoitusalalla, useita vuosia elämästä ulkomailla. Tietotekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä. Kansalaisyhteiskunnan, kansainvälisyyden ja yksilönvapauksien kannattaja!
Sotkamon kunta antoi eilen vahvan tukensa uraanin talteenotolle. Näin he seurasivat perässä Kajaania ja tältä osin viimeinenkin este on poistunut. Toki valtiovallalla on vielä sanansa sanottavanaan, mutta pelko siitä, että typeryys ja irrationaalinen pelko ratkaisivat luvan lienee aiheeton. Uraanin talteenotto vähentää riskejä ja puhdistaa ympäristöä sekä parantaa kaivoksen taloudellisia toimintaedellytyksiä.
Terrafamen uraanin talteenottohankkeen eteneminen suunnitelmista toteutukseen on loppusuoralla. Huomenna Sotkamon kunnanvaltuusto tekee asian suhteen päätöksensä ja vaikuttaa sille, että järki on voittamassa ja Sotkamo antaa hankkeelle siunauksensa. Valtioneuvosto nimittäin tuskin on torppaamassa hanketta, joka parantaa Terrafamen kaivoksen taloudellisia edellytyksiä, luo kaivostoiminnan yhteyteen vajaat satakunta uutta työpaikkaa ja tekee maastamme Euroopan mittapuulla merkittävän uraanintuottajan.
Sotkamon ja Kajaanin kuntapäättäjillä on edessään merkittävä linjaus: sallitaanko uraanin talteenotto Terrafamen kaivoksella vai tehdäänkö vakava virhe virheellisten tietojen ja pelkojen pohjalta. Ilman kuntapäättäjien siunasta lupaa ei ole valtioneuvostolta tulossa. Toivon vilpittömästi kuntien taipuvan myönteiselle kannalle, sillä olisi mitä suurinta typeryyttä jättää uraani sivukiven sekaan. Vaikka suhtautuisi kielteisesti ydinvoimaan, niin siltikään talteenoton vastustamisessa ei ole mieltä, sillä kyse on oikeastaan jäljelle jäävän kiviaineksen ja sakan puhdistamisesta.
Joskus on hyvä palata ajassa taaksepäin ja tarkastella mitä on tullut ajateltua ja sanottua jokunen vuosi takaperin. Alla linkki kirjoitukseen vuonna 2013, jolloin silloisen Talvivaara -yhtiön tilanne oli pahimmillaan.
Nyt eletään Terrafamen aikaa ja kaikki näyttää paljon valoisammalta kuin vuonna 2013. Piensijoittajien Talvivaaran osakkeitten menetykset harmittavat, mutta onneksi yhtiö työllistää kainuulaisia edelleen ja muutaman vuoden kuluessa pystyy ehkä korjaamaan alkuvaiheessa aiheuttamiaan ympäristövahinkoja.
Loppuvuonna 2016, kun Terrafamen kaivoksen tilanne näytti jälleen kerran surkealta, päätti silloin vielä melko tuntematon kansanedustaja Touko Aalto (vihr.) profiloitua eduskunnassa.
Terrafame on ilmoittanut uudesta 200 miljoonan dollarin suuruisesta rahoitusjärjestelystä Trafiguran, konserniin kuluvan Galenan ja Sammon kanssa. Keskeisenä tavoitteena on kaivostoiminnan ylösajon loppuunsaattamisen ohella sähköautojen akkuihin tarkoitettujen nikkeli- ja kobolttisulfaattien tuotannon aloittaminen (ks. linkki).
Pasi Peiponen kirjoitti (Yle 25.10.), että Terrafamen aikomus hakea lupaa uraanin talteenottoon tarkoittaa, että Suomesta voi tulla keskeinen uraanin tuottaja. A-studio käsittelee asiaa tänään.
Olen odotellut tällaisia uutisia kahdeksan vuotta. Pari vuotta sitten ihmettelin, onko kyse kalliista työllisyyselvytyksestä vai uraanista. Juha Kauppisen ja Sampsa Oinaalan tietokirjan Talvivaaran vangit (Siltala 2016) mukaan sitä oli kateissa 550 tonnia.
Valtion omistama kaivosyhtiö Terrafame tarjosi Talvivaaran kaivoksen lähellä toimiville kalastajille rahallista korvausta kaivoksen aiheuttamista tulonmenetyksistä. Tiedettävästi kukaan kalastajista ei ole suostunut allekirjoittamaan sopimusta, koska siihen oli ympätty mukaan täydellinen vaitiolovelvollisuus. Miksi valtio toimii tällä tavoin omia kansalaisiaan vastaan?
Terrafame raportoi tänään kuluvan vuoden alkupuoliskon tuloksistaan (ks. linkki). Raportti antaa tuoreen mahdollisuuden arvioida, miten Sipilän hallituksen kaivoksen toimintaan kohdistamat odotukset näyttävät olevan toteutumassa.
Kansanedustaja ja ajatuspaja Liberan hallituksen puheenjohtaja. Valtiovarainvaliokunnan ja verojaoston jäsen. Yli 10 vuotta rahoitusalalla, useita vuosia elämästä ulkomailla. Tietotekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä. Kansalaisyhteiskunnan, kansainvälisyyden ja yksilönvapauksien kannattaja!