*

Elina Lepomäki Näin ei voida jatkaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Aktivointi

Työhallinto hukannut asiakkaansa

Asiakas tarvitsee mahdollisuuksia, ei päättäjien tai hallinnon sille keksimiä pakotteita, säilömistä, hallinnollista tilastointia tai muitakaan haitakkeita.

Valtiovalta on rakentanut työmarkkinoiden tarpeita varten työvoimahallinnon. Hallinnon tehtävänä on huolehtia työvoiman saatavuudesta. Yhteiskunnan ja siihen kytkeytyvien työmarkkinoiden muuttuessa hallintoa, sen toimintaa ja menettelytapoja on arvioitava uudelleen.

Tukien laskentaperusteita muutettava sosiaaliturvan uudistuksessa

Työttömien lehtihaastatteluissa huomio kiinnittyy yhä uudelleen pätkätöiden vastaanottamisen mielekkyyteen. Elämä menee tyhjätaskulla sekaisin pahimmillaan kuukausiksi, koska työttömyysturvan maksu keskeytetään byrokraattisen selvityksen ajaksi. Sana ”turva” ei sovi lainkaan kiristyneessä aktivointi- ja karenssi-ilmapiirissä nykytilanteeseen. Mitä jos tukien maksaminen ei lähtökohtaisesti keskeytyisi?

Työttömästä kirjailijaksi?

On aika katsoa sitä, mitä työvoimahallinnon viikkoraportointivelvoitteella työttömille oikeastaan voidaan saada aikaan. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin tarkkaa muodollista vaatimusta ei ole sille kuinka työnhausta on byrokratialle informoitava. Näin ollen on mahdollista käyttää joko kalevalaista ilmaisua (lienee toivottavaa kun PS-ministeri) limerikkejä, haikuja tai mitä muuta runollista ilmaisua tahansa.

Kaavaillun perustulon tilalle valtion takaama ”visa- ja pankkikortti”

 

Suomessa on ongelma. Maassa on korkea työttömyysaste ja etelässä olisi paljon töitä, mutta monet työttömistä asuvat muualla kuin etelässä.

Usein, etenkin pitkään työttömänä olleen voi olla vaikeaa ottaa työtä vastaan ihan sen takia, ettei hänellä ehkä ole varaa parin kuukauden matkalippuihin sun muihin tykötarpeisiin, mitä töihin lähteminen vaatii.

Eka palkkakin saattaa tulla vasta parin kuukauden työssäolon jälkeen.

Työttömien omaehtoisuutta vähennetään

Talouselämä tuo artikkelissaan (7.12.2016) esiin seuraavaa tietoa: " Hallitus passivoi työttömiä, katsoo Toimihenkilöliitto Erto. Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä työttömyysturvalain muutoksiksi.

Kuntouttavaa pakkotyötä tarjolla!

Hallituksen asettama työryhmä esittää työttömien aktivointia sosiaalisen kuntoutumisen ja yhteiskuntaan osallisumisen mallilla. Työryhmään kuuluu muun muassa Turun kaupungin muutosjohtaja Antti Parpo ja professori Heikki Hiilamo. Kansanedustaja Ben Zyskowicz esitteli vuoden lopussa julkistettavaa suunnitelmaa lauantaina Seinäjoella pidetyssä tilaisuudessa. Ongelmana Zysckowicz näkee, että nykyiset aktivointimallit eivät ole olleet riittävän velvoittavia ja tehokkaita.

Alaluokkien aktivointia

Sosiaali - ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) toteaa MTV:n nettiuutisessa seu

Aktivointipopulismi

Työttömiä syyllistävä aktivointilinja on ollut Suomessa vallitsevana ajattelutapana 20 vuotta. Työttömien aktivointi alkoi Suomessa vuonna 1995 oikeistodemari Paavo Lipposen hallituksen johdolla. Alun perin oppi on Yhdysvalloista lähtöisin. Siellä työttömien aktivointia on kehitelty konservatiivisissa ajatushautomoissa.

Työ tyhmentää

Finanssimoguli Nalle Whalroos toteaa pakolaisista, että "nehän pitää saada duuniin". Hänen mukaansa keskustelu pyörii lähinnä sen ympärillä, onko heillä oikeus saada sosiaaliturvaa vai ei. Tämä on ylimielisen porvarillinen taktiikka. Kun rasistit riehuvat ja rikkaat saavat pakolaisista orjatyövoimaa, niin huomio kääntyy luokkaeroista pois.

Vain pakolla toteutettu aktivointi on hyväksyttävää

Kun työttömiä milloin missäkin yhteydessä syyllistetään ja ruoskitaan, markkinoidaan se aina aktiivisena työvoimapolitiikkana. Miten määritellään kuka on passiivinen ja ketä olisi aktivoitava? Outoa yleistämistä, että ihminen,joka on työtön olisi automaattisesti neljän seinän sisään jäävä luuseri.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä