*

Elina Lepomäki Näin ei voida jatkaa.

Puolustus

Suomen turvallisuuspoliittinen tilanne on outo

Saksan ulkomaantiedustelun (BND) johtaja Bruno Kahl toteaa: " - - Sanottakoon suoraan: Venäjä ei ole eurooppalainen turvallisuuskumppani, vaan muodostaa meille potentiaalisen vaaran. Venäjä maailmanpoliittisena toimijana on palannut ja siitä on tulossa epämukava naapuri.- - "  Ja että "Venäjä tavoittelee arvion mukaan johtavaa asemaa Euroopan mantereella". Linkki uutiseen alhaalla. 

 

Puolustuksessa hyvä aika tiivistää länsi-integraatiota

Yhdysvaltojen ulko- ja turvallisuuspolitiikalla ei ole selkeää uutta doktriinia. Häilyvä presidentti luo epävarmuutta, vaikka maailmanpolitiikan näyttämö rauhoittuikin helmikuussa Donald Trumpin turvallisuuspoliittisen neuvontantajan Michael Flynnin erottamisen myötä.

 

Suomen paikka on ja pysyy lännessä

Pääministeri Juha Sipilä otti puheessaan Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa 23.4. Jyväskylässä lyhyesti kantaa myös Suomen ulkopolitiikkaan. Sipilä linjasi selkeästi, että: ”Lännessä on perheemme ja arvoyhteisömme.” Samalla Sipilä korosti pohjoismaisen viiteryhmämme tärkeyttä ja toimivia suhteita kaikkiin ilmansuuntiin.

Tulevaisuus on jo toisenlainen kuin Disneylandissa

Pariisin terrori-iskut muuttavat ja tulevat muuttamaan maailmaa. Ranska iski viikonloppuna raskaasti Syyriassa oleviin Isisin kohteisin. Nyt Ranska vaati  EU:n sopimuksen mukaisia turvatakuita muilta EU: n mailta. 

Kävin lukemassa joitakin espanjalaisia lehtiä ja Espanja nojautuu muun muuassa siihen, että ovat USA:n liittolaisina jo mukana Syyrian konfliktissa. Samanlainen suhtautuminen on myös muissa Nato- maissa.

Järjen käyttö sallittua vai onko sittenkään??

 

                                             

EU:lle oma armeija?

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitti virkakautensa alussa, että unionille pitäisi saada oma armeija. Ajatukseen yhtyivät monet suomalaisetkin. Myötäsukaisen lausunnon antoi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka on itsekin ajanut EU:n puolustusyhteistyön tiivistämistä.

Pohjolan puolustusliitto -uhkako vai pelastus?

Suomen kohtalona näyttää olevan joutua puolustamaan yksin rajojensa koskemattomuutta. Tarvitaan vahva ja uskottava puolustus, jonka kulmakivinä ovat ajanmukainen kalusto sekä maassa että ilmassa ja riittävä armeija.

Puolustuskykyämme on monien  mielestä ajettu alas viime vuosina. On haluttu säästää , kun meitä ei muka kukaan uhkaa.  Krimin ja Ukrainan tapahtumat  ovat kääntäneet  tilannearviot päälaelleen. Nyt uhkakuvista ei ole puutetta. Mikä ratkaisuksi?

Nato-selvitystä tarvitsevat vain jäsenyyden kannattajat

Suomen eduskuntavaalikamppailuun on heitetty sen viimeisillä viikoilla uusi puruluu nimeltä Nato-selvitys, jota me ehdokkaat olemme päässeet kommentoimaan. Selvityksen pitäisi kertoa, mitä hyötyä ja haittaa Suomelle voisi olla sotilaallisesta liittoutumisesta.

Nato-optio harhaa, EU-armeijalle ei kannatusta

 

Eduskunta käsitteli kaksi vuotta sitten valtioneuvoston selontekoa Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme tärkeimmät tehtävät ovat itsenäisyytemme, alueellisen koskemattomuutemme sekä perus­arvojemme turvaaminen. Puo­lustuspolitiikalla pitäisi luoda edellytykset näiden tavoitteiden toteuttamiselle.

Uudenmaan prikaatin merkitys kasvaa

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö näyttää tiivistyvän voimakkaasti. Poliittisesti valinta on selvä. Jos kansa kannattaa yli yhdeksänkymmentä prosenttisesti tällaista suuntausta, on sitä helppo edistää. NATO on vaikea pala ja kyljessä kulkee liian epävarma poliittinen hintalappu. Gallupit heilahtelevat ja kuumaa perunaa heitellään puolueesta toiseen. Uhkakuvien noustessa taivaalle, ovat poliitikot heränneet kysymään, onko puolustuksen suorituskyky riittävä ja voidaanko sitä ylläpitää yksin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä