Elina Lepomäki Mahdollisuuksien maa

Kaikki blogit puheenaiheesta Sähköverkko

Julkista vai yksityistä

Yhteiskunnassa on toimintoja, joita ei tulisi yksityistää. Tämä on maalaisjärjen sanelema juttu, eikä pelkästään maailmankatsomuksellinen näkökulma. Selvyyden vuoksi sanottakoon, että uskon yritystoimintaan. Kunnioitan yrittäjiä, jotka jaksavat puskea läpi vaikeuksien ja työllistää.

Uusi Caruna, Digita, Kemira jälleen

Elenian verkko myytiin kansan eduskunnan kiistellessä kaljan prosentin kanssa.

Valtakunnan kantaverkko on vielä myymättä.
Digita, katsastus, Caruna, kaivokset , Kemira jne. ovat jo menneet !

Onneksi myytävää on jäänyt vielä paljon. Metsät, pohjavedet, vesilaitokset, terveydenhuolto ( tässä ollaan jo maalissa,) puhdistuslaitokset, valtatiet. Mikä seuraavaksi ?

Sipilä/Urpon hallitus kykenee näyttämään kuinka valtionvelanotto saadaan  alas vähäksi aikaa EK-vaaleihin 2019 asti.

Sähkönsiirron Caru tulevaisuus

Sähköverkkoyhtiö Carunan roimat hinnankorotukset ovat herättäneet viime päivinä räväkkää keskustelua. Asiakkaat ovat hyvästä syystä kiristelleet hampaitaan, ja poliittista vastuuta on perätty. Carunan toimialueella myydään nyt virtaa Suomen viidenneksi kalleimpaan siirtohintaan.

Onko laissa sähkön jakelumaksun jättikorotuksen mentävä aukko?

Viime päivät on kohistu maan suurimman sähköverkkoyhtiö Caruna Oy:n ja Caruna Espoo Oy:n korotuksista sähkön jakeluhintoihin. Nämä ovat tuntuvia: 22-27 %:n korotukset tarkoittavat sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle perheelle useiden satojen eurojen vuosittaista lisälaskua. Energiaministeri Olli Rehn väläytti jo lainsäädäntötoimia.

Caruna ja hinnankorotus

Tuo tuskin tuli kenellekään yllätyksenä. Monopoli voi määrätä hinnat itse ja ottaa voitot sinne minne tahtoo eli veroparatiisiin. Niin teki Carunakin. 5% tuotto on pieni kun sen voi yksipuolisella ilmoituksella (siirron hinta 100 → voitto 5%, 140 → 45%) korottaa siedettävään 45% tasoon. Saa kahdessa vuodessa verkkoon sijoitetut rahat takaisin. Kultakaivos löytäjälleen. Heikompi juttu sille idiootille joka lystin maksaa.

Onko Suomella valmiuksia torjua terrorismia.

Olen usein kritisoinut suuria energiantuotantoyksiköitä, koska ne ovat erittäin helppoja kohteita terrorismille. En usko, että suomella on tällä hetkellä valmiuksia estää massiivisia tihutöitä. Mitä suurempia energiantuotantoyksiköitä meillä on, sitä helpompi on suomi saattaa kriisiin.

Esitän tässä tekstissä pienen ajatuskokeen havainnollistamaan mitä tarkoitan mahdollisella uhalla.

Terroristiryhmittymä valitsee tihutyön tekopäiväksi sellaisen päivän jolloin Suomen pakkaslukemat ovat suuret, ja pakkasjakso kestää pidemmän aikaa.

 

Energiaratkaisujen monikulmaisuus ei ole yksinkertaista

    Tuulivoimaa vai ydinvoimaa? 
    Fossiilisia polttoaineita tulisi vähentää. Mitä asialle tehdään? Kuullostaa heti tunteita herättävältä, vai mitä. Mielipiteet alkavat helposti heti roiskua esiin, ja nopeasti "raja railona aukeaa".

Tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat tukea

Toisin kuin otsikosta ehkä ensimmäisenä tulee mieleen, en puhu nyt euroista. Kyse on tuuli- ja aurinkovoiman ominaisuuksista sekä sähköverkon taajuuden ja jännitteen säädöstä, ja tietysti tuotannon ja kulutuksen välisestä suhteesta.

 

Fortumin sähköverkko myydään!

Tänään tuli varmistus siitä, että energiayhtiö Fortum myy sähkönsiirtoliiketoimintonsa. Kauppahinta on noin 2,55 miljardia euroa ja se kattaa koko Fortumin sähkönsiirtoverkon, joka on n. 20 prosentin markkinaosuudella Suomen suurin.

Ostajana olevan Suomi Power Networksin osakkaita ovat Keva (12,5%), Lähi-Tapiola (7,5%) ja investointiyhtiöt Borealis Infrastructure Management Inc. (40%) sekä First State Investments (40%). Marginaali suomalaisomistus ei näin ikään paljoa lohduta, vaan infrastruktuurimme karkaa globaalien markkinatalouksien riepoteltavaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä